ne., 26. březen 2017 20:16

První velká porážka amerického prezidenta, Donald Trump stáhl návrh na zrušení Obamacare pro nedostatek hlasů

Americký prezident Donald Trump Americký prezident Donald Trump Zdroj: Wikimedia Commons
Washington – Jednalo se o jeden z nejdůležitějších bodů prezidentské volební kampaně Donalda Trumpa. Po ne zcela přesvědčivém začátku úřadování amerického prezidenta přichází první velký nezdar. „American Health Care Act“ (AHCA), jenž měl zrušit a nahradit též kontroverzní zákon o dostupnosti zdravotní péče přezdívaný Obamacare, neprošel hlasováním ve Sněmovně reprezentantů. Podle informací agentury Reuters hodlá prezident Trump americké zdravotnictví reformovat i nadále a k návrhu zákona se vrátí ještě letos.

 

Americká i světová média komentují páteční prohru republikánů ve Sněmovně reprezentantů jako veliký debakl a pohromu nejen pro amerického prezidenta, ale i celou stranu. Velkou část viny na tomto nezdaru nesou právě hlasující republikáni, jelikož k prosazení této reformy nepotřebovali jediný hlas od demokratů. V Kongresu zasedá 237 republikánů v porovnání se 193 demokraty, červení si tak mohli dovolit nesouhlas až 22 svých politiků a i tak by došlo k odsouhlasení zákona. To se ovšem nestalo, podle současných informací se vzepřelo kolem 40 republikánů a demokraté se tak mohou radovat.

Kromě Donalda Trumpa se vůči Obamacare vymezovala celá republikánská strana už od jeho počátku působení. Nejhlasitějším zastáncem plánované náhrady zákona byl předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Byl to právě on, kdo v Bílém domě informoval prezidenta Trumpa o nedostatku hlasů ve prospěch AHCA, načež se Trump rozhodl pro úplné stažení návrhu. „Byli jsme velmi blízko, udělali jsme, co jsme mohli, ale dost hlasů jsme nesehnali,“ řekl Ryan. „V dohledné době ale budeme muset žít s Obamacare, zákon zůstává v platnosti.“

Názor, který republikány spojoval, tedy odstranění a náhrada Obamacare, se nepromítl na jejich případném sjednocení v otázce konkrétní podoby nového zákona. Krajní pravice například prosazovala snížení měsíční sazby za pojištění odstraněním zásadních částí Obamovy zdravotnické reformy, jako příspěvků těhotným ženám, povinného krytí návštěv pohotovosti atd. Proti této úpravě oponovali členové strany blíže k ideologickému středu. Podobných názorových roztržek bylo hned několik a neschopnost spolupráce se promítla na výsledku hlasování.

Dalším důvodem neúspěchu byla reforma samotná se všemi svými nedostatky. Kritika se na ni snášela ze všech stran. Byť by řadu problematických částí původního zákona nejspíše napravila, zároveň by s sebou přinesla celou řadu dalších závažných nedostatků. Například jednou z největších domén Obamacare je fakt, že se mu v rámci zdravotnictví podařilo finančně pokrýt chudší obyvatele Ameriky. AHCA by s největší pravděpodobností tento problém znovu vytvořila. Podle Rozpočtové kanceláře Kongresu (CBO) by si s platností AHCA nemohlo v roce 2018 pořídit pojištění až na 14 milionů Američanů.

Zobrazeno 2111 krát
Naposledy upraveno: po., 27. březen 2017 19:12
Pro psaní komentářů se přihlaste