pá., 25. únor 2022 19:18

Puškinova cena zůstane Nohavicovi, vzdát se jí rozhodl slovenský spisovatel

Jaromír Nohavica Jaromír Nohavica Zdroj: ČTK
Česká folkový písničkář a textař Jaromír Nohavica se rozhodl ponechat si Puškinovu cenu, kterou mu před čtyřmi roky udělil ruský prezident Vladimir Putin. ,,Nedostal jsem ji za válčení, ale za písně“, prohlásil v pátek, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Zpěvák medaili obdržel v listopadu 2018. Dle znění oficiálního vyjádření Kremlu byl Nohavica odměněn za zásluhy o upevnění přátelství, spolupráce mezi národy, sbližování a vzájemné obohacování národních kultur“. K aktuálnímu dění na Ukrajině se vyjádřil pouze krátce: ,,Na to se dá říct jediné: je to hrozné“.


Puškinova medaile je ocenění udělováno ruským prezidentem za přínos v oblasti kulturní, literatuře, humanitních vědách či dalších uměleckých oborech. Je udělována od roku 1999, a to jak ruským občanů, tak cizincům. Stříbrná medaile se pyšní profilem básníka Alexandra Sergejeviče Puškina.


Tím, kdo se ceny naopak rozhodl vzdát, je slovenský básník, spisovatel a překladatel Ján Štrasser. Ten medaili převzal v roce 2004 za překlad Puškinova románu, Evžena Oněgina. Ceny se zřekl na protest proti aktuální válečné situaci na Ukrajině. „Bohužel, Puškinova medaile je také Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace,“ uvedl spisovatel podle agentury TASR v prohlášení.


Jak uvádí Wikipedie, k podzimu roku 2018 medaili obdrželo více než 940 osobností. Prvním z Čechů byl v roce 2007 Václav Klaus, jehož následoval předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka v roce 2018.

Zobrazeno 1087 krát
Naposledy upraveno: so., 26. únor 2022 14:25
Pro psaní komentářů se přihlaste