čt., 9. květen 2024 21:50

Putinova inaugurace: začalo dalších šest let jeho vlády

Vladimír Putin Vladimír Putin Zdroj: Ruská prezidentská kancelář, Wikimedia Commons CC-By 4.0
Moskva - Po březnových prezidentských volbách v Rusku proběhla Inaugurace, která započala Putinovo páté období v prezidentském úřadě. Inaugurace se konala v Andrejevském sále ve Velkém kremelském paláci, kde se inaugurace konají již od roku 2000, kdy se Putin stal ruským prezidentem poprvé.

Ceremonie započala ve dvanáct hodin moskevského času. Účastnili se jí členové ruské vlády, poslanci, soudci, příslušníci ústřední volební komise, význačné osobnosti ruské vědy a kultury, slavní ruští sportovci a také například americký herec Steven Seagal. Účastnili se také diplomaté například z Francie, Slovenska, Řecka, či Maďarska. Evropská unie, Německo, Velká Británie, USA i Česká republika odmítli zástupce poslat.

Při svém proslovu označil Putin za hlavní priority zachování letitých hodnot a tradic a zájmy a bezpečnost ruských obyvatel. Dále se zabýval například vztahy s ostatními státy. „Byli jsme a budeme otevřeni posilování dobrých vztahů se všemi zeměmi, které považují Rusko za spolehlivého a čestného partnera. A to je skutečně světová většina,“ prohlásil Putin.

Ke vztahu se západními státy řekl: „Volba je na nich: zda mají v úmyslu pokračovat ve snaze zadržovat rozvoj Ruska, pokračovat v politice agrese, v neustálém tlaku na naši zemi po celá léta, nebo hledat cestu ke spolupráci a míru.“

Vladimír Putin byl ruským premiérem v letech 1999 až 2000 a 2008 až 2012. Ruským prezidentem byl v letech 2000 až 2008 a od roku 2012 jím je až doposud. Během své vlády prosadil odstranění limitů na množství prezidentských období jednoho kandidáta a jejich prodloužení na šest let. Během posledních prezidentských voleb v Rusku, ve kterých získal 87,28 procenta hlasů, byla většina jeho opozice zavřená ve vězení, vyhnaná ze země, mrtvá, nebo jí bylo zakázáno kandidovat.

Zobrazeno 294 krát
Naposledy upraveno: út., 14. květen 2024 10:37
Pro psaní komentářů se přihlaste