po., 2. listopad 2015 17:11

Ragbisté Nového Zélandu slaví třetí titul mistrů světa

Velká Británie – Novozélandští All Blacks pod vedením kapitána Richieho McCawa jako jediní v historii mistrovství světa dokázali obhájit prvenství a zapsali se tak do dějin Mistrovství světa v ragby. V nádherném sobotním finále na londýnském stadionu v Twickenhamu přehráli výběr Austrálie 34:17.

Na první změnu stavu si obecenstvo muselo počkat až do osmé minuty utkání. Proti Australanům byl nařízen trestný kop, ke kterému se postavil suverénní kopáč Dan Carter. Nutno podotknout, že právě třiatřicetiletý Novozélanďan byl tahounem svého celku v cestě za vítězstvím. Ze sedmi kopů se nemýlil pouze jednou, navíc v průběhu zápasu přidal tzv. drop gól, tedy kop na háčko přímo ze hry, který se později ukázal být stěžejním momentem finálového střetnutí.

Wallabies, jak se říká australským ragbistům, se sice zmohli na brzké vyrovnání skóre zásluhou proměněného trestného kopu, jenže do přestávky přišla bodová smršť hráčů v černých dresech. Po dvou proměněných trestných kopech přišla důležitá pětka těsně před koncem první půle. All Blacks skvěle zakombinovali na pravém křídle, následně s míčem v náručí doklouzal do pětkoviště Milner-Skudder. Carter potvrdil položení míče následnou konverzí, po přestávce tak Nový Zéland vedl 16:3.

Klokanům za stavu 21:3 pomohlo vyloučení zadáka Bena Smitha, který viděl za nebezpečný zákrok žlutou kartu. Během desetiminutové penalizace Australané stihli položit dvě pětky, obě zvládl prokopnout Bernard Foley a najednou se náskok All Blacks zmenšil na pouhé čtyři body. Novozélanďané ovšem nezpanikařili, v závěru utkání si zajistili definitvní náskok díky drop gólu Dana Cartera a prokopnuté pětce Beaudena Baretta. O několik minut později tak ragbisté Nového Zélandu mohli zvednout pohár Webba Ellise nad hlavu.

Tečku za povedeným šampionátem udělal dojemný příběh čtrnáctiletého fanouška, který si přišel za slavícími hráči pro fotku přímo na hřiště. Ochranka na stadionu však mladého muže nekompromisně zpacifikovala. Na to ihned zareagoval člen vítězného celku Sonny Bill Williams, který mu předal svou zlatou medaili. „Bylo mi ho hrozně líto, tak jsem chtěl udělat něco, díky čemu by si tenhle večer zapamatoval v dobrém. Raději ať medaile visí na jeho krku, než aby byla u mně doma na zdi,“ prohlásil Williams.

Zobrazeno 2174 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:46
Pro psaní komentářů se přihlaste