so., 6. prosinec 2014 19:46

Rakovina spojená s kouřením ohrožuje více muže

O tom, že kouření zvyšuje riziko vzniku rakoviny, dnes už snad nikdo nepochybuje. Většina kuřáků si rizika spojená s jejich zlozvykem uvědomují, nicméně je přehlíží. Nová studie však přišla s poznatkem, že rakovina způsobená cigaretami ohrožuje spíše muže kuřáky než ženy kuřačky. Kouřením totiž muži ztrácí chromozom Y. 

 Vědecké studie už prokázaly, že u mužů kuřáků je větší pravděpodobnost, že se rakovina vyskytne mimo dýchací cesty a rozšíří se po celém těle. Vědci se nyní snaží odhalit spojitost mezi kouřením a poškozením mužského chromozomu. Ztráta chromozomu Y, který mají pouze muži, může vysvětlovat fakt, že všeobecně žijí kratší dobu než ženy, i to, že je pro ně kouření nebezpečnější. „Naše výsledky ukazují, že chromozom Y má roli při potlačování nádoru, a také mohou vysvětlovat, proč muži onemocní rakovinou častěji než ženy," říká Dumanski ze švédské Univerzity v Uppsale. 

Genetické změny na některých konkrétních chromozomech způsobují kromě rakoviny i další nepříjemnosti. Například neplodnost u mužů způsobuje mutace genetického materiálu v oblastech chromozomu Y. Výzkumník Lars Forsberg a jeho kolegové zjistili, že muži, kteří přišli o chromozom Y v krvinkách, žili kratší dobu. Nyní nalezli také spojitost mezi ztrátou chromozomu Y a rizikem úmrtí na rakovinu. 

Vědci však přináší i relativně dobré zprávy. Ztráta chromozomu Y zapříčiněná kouřením může být vratná. Vědci při studii publikované v časopise Science pracovali s velkým počtem faktorů, jako například věk, pití alkoholu, krevní tlak, cukrovka a kouření. Chtěli tak určit všechny faktory, které by mohly ztrátu chromozomu způsobovat. Těžší kuřáci vykazovali častěji absenci chromozomu Y, než ti, co nekouřili vůbec. Muži, kteří ale kouřit přestali, vykazovali stejný úbytek chromozomu jako ti, kteří nikdy nekouřili. Tyto výsledky ukazují, že kouření může zapříčinit ztrátu chromozomu Y, ale i to, že tento proces může být vratný,“ řekl Forsberg. Vědcům teď ještě zbývá zjistit, proč ztráta chromozomu Y v krvinkách vede ke vzniku rakoviny v celém těle.

 

Zdroj obrázku: Medialib.glogster.com 

 

Zobrazeno 1892 krát
Naposledy upraveno: st., 10. prosinec 2014 15:56
Pro psaní komentářů se přihlaste