čt., 28. květen 2020 21:06

Rasismus a policejní brutalita natočená na videu

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: wikimedia commons
Minneapolis – V úterý v americkém státě Minnesota došlo k vraždě. Čtveřice policistů z auta vytáhla George Floyda, jeden z nich mu sedm minut klečel na krku. Šestačtyřicetiletý muž byl po převozu do nemocnice prohlášen za mrtvého. Lékařskou zprávu o jeho smrti doktoři nezveřejnili.

Bělošský policista, který muže zaklekl ho nepustil ani po jeho naléhavých prosbách a stěžování si na bolesti a na to, že brzy ztratí vědomí. Celý incident zachytila jedna z kolemjdoucích na video. Poté co se nahrávka dostala do amerických médií, vyvolala vlny nevole a šoku mezi občany i politiky. „Věřím tomu, co jsem viděl. A co jsem viděl, je úplně špatně na všech stupních. Bylo to čiré zlo. Být černochem nesmí v Americe znamenat rozsudek smrti,“ řekl novinářům v přímém přenosu na Facebooku viditelně rozrušený starosta Minneapolisu Jacob Frey. Nejedná se o první rasistický útok na Afroameričana bělošskými policisty, tento případ však upoutal pozornost lidí po celém světě.

Zasahující policista i jeho tři přihlížející kolegové byli již propuštěni z práce. Podle jejich verze hledali muže, který v obchodě platil falešným šekem. Objevili muže sedícího na autě, který byl zjevně pod vlivem drog a alkoholu a zatčení se bránil. Agentura Associated Press uvedla, že policisté v Minneapolisu smějí podle předpisů klečet podezřelému na krku, pouze pokud mu ovšem neblokují dýchací cesty. Zatčený muž si strážníkovi několikrát stěžoval, že nemůže dýchat.

Podle informací agentury Reuters prezident Donald Trump ve středu sdělil, že incident vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti i FBI. „Na mou žádost FBI a ministerstvo spravedlnosti už plně vyšetřují, pokud jde o velmi smutnou a tragickou smrt George Floyda v Minnesotě,“ napsal Trump na Twitteru. 

Smutná událost vyvolala v USA protesty. Nejdříve se konaly demonstrace v Minneapolisu poté i v Memphisu a Los Angeles. Na některých místech zasahovala policie slzným plynem. Účastníci manifestací požadují, aby byli policisté souzeni za vraždu. Internetová petice „Justice for George Floyd“ má už více než jeden a půl milionu signatářů.

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 887 krát
Naposledy upraveno: po., 1. červen 2020 16:49
Pro psaní komentářů se přihlaste