po., 20. březen 2023 09:17

Red Bull dominoval v Saudské Arábii, vyhrál Sergio Peréz

Monopost Maxe Verstappena z roku 2é22 při závodě v Japonsku Monopost Maxe Verstappena z roku 2é22 při závodě v Japonsku Zdroj: Wikimedia commons - ごひょううべこ
Džidda – Velkou cenu Saudské Arábie vyhrál jezdec stáje Red Bull Sergio Peréz. Jeho týmový kolega Max Verstappen skončil druhý, a tak Red Bull ve druhém závodě sezóny opět získal double. Fernando Alonso si třetím místem připsal sté pódium v kariéře. V závodě se nedařilo McLarenu, naopak první bod získal Haas díky desátému místu Kevina Magnussena.

Sergio Peréz startoval z pole position, ale hned v první zatáčce ho předjel Fernando Alonso. Peréz se však do čela závodu dostal zpět hned ve 4. kole a od té doby vedl až do jeho konce. Fernando Alonso navíc dostal pětisekundovou penalizaci za špatnou pozici při startu.

Max Verstappen po špatné kvalifikaci, kterou mu ukončila závada na hnací hřídeli, startoval z patnáctého místa, ale hned od úvodu závodu si razil cestu mezi soupeři. Už v osmém kole se ocitl na bodované desáté pozici. V 18. kole vyjel na trať safety car poté, co Lance Stroll z Aston Martinu zastavil na trati z důvodu mechanické poruchy. V té době už byl Verstappen na pátém místě.

K restartu došlo ve 21. kole. Při něm se podařilo Hamiltonovi díky obrácené strategii předjet Ferrari Carlose Sainze a dostat se tak na páté místo. Verstappen ve 24. kole pomocí DRS úspěšně zaútočil na George Russella a následně i na Fernanda Alonsa a dostal se tak na druhé místo. Red Bull tak mohl slavit druhý double sezóny. „Nebylo jednoduché propracovat se dopředu, ale jsem rád, že mohu být na pódiu,“ řekl Verstappen. „Ukázalo se, že to bylo těžší, než jsme očekávali. Mám radost, že jsem zde konečně vyhrál. Tým tvrdě pracoval celý víkend, protože jsme měli hodně mechanických problémů,“ komentoval závod jeho kolega Peréz.

Ve druhém závodě sezóny se opět nedařilo McLarenu. Jejich jezdec Oscar Piastri startoval z osmého místa, ale hned v úvodním kole musel po kontaktu s Pierrem Gaslym vyměnit přední křídlo. Nakonec dojel na patnáctém místě a jeho jezdecký kolega Lando Norris skončil na sedmnácté pozici. Naopak první bod si připsala stáj Haas potom, co její jezdec Kevin Magnussen skončil na desátém místě.

Mezinárodní automobilová federace oznámila chvíli po skončení závodu, že Fernando Alonso obdržel desetisekundový trest za špatně provedenou penalizaci. Španěl se tak posunul ze třetího místa na čtvrté a z pódia se mohl na chvíli radovat Russell. Po dodatečném přezkoumání asociace penalizaci zrušila, a tak Alonso získal sté pódium v kariéře.

Zobrazeno 250 krát
Naposledy upraveno: út., 28. březen 2023 10:55
Pro psaní komentářů se přihlaste