po., 31. říjen 2022 14:31

Red Bull vyhrál Pohár konstruktérů a potvrdil tak svou dominanci

Stáj Red Bull získala historicky pátý Pohár konstruktérů Stáj Red Bull získala historicky pátý Pohár konstruktérů Zdroj: https://twitter.com/f1
Austin – Velkou cenu USA vyhrál dvojnásobný mistr světa formule 1 Max Verstappen. Po počátečním vedení přišel pomalý pitstop, ale i tak se mu podařilo ze třetího místa probojovat zpět na první pozici. Svou výhrou tak ukončil nadvládu Mercedesu a zajistil týmu Red bull zisk Poháru konstruktérů. Zároveň vyrovnal rekord v největším počtu vítězství během jedné sezóny. Na druhém místě pak skončil s pětisekundovou ztrátou Lewis Hamilton z Mercedesu a třetí se umístil Charles Leclerc z Ferrari. Jeho stájový kolega Sainz startující z pole position po kontaktu s Russelem závod nedokončil.

Nedělní závod skvěle rozjel Verstappen, který se hned dostal do čela před Carlose Sainze startujícího z pole position. Pro španělského jezdce Ferrari závod skončil hned v první zatáčce poruchou chladiče, kterou způsobil kontakt s Georgem Russelem z Mercedesu. Verstappenovu dominanci v závodu narušil pomalý pit stop v 36. kole, po kterém se propadl na třetí místo za Leclerca a Hamiltona. Jezdec „Rudých býků“ se ale nevzdal, a tak se mu podařilo i přes Leclercovo působivé bránění dostat na druhou pozici už v 39. kole s odstupem 4.4 sekundy od Hamiltona. „Všechno vypadalo dobře, dokud nepřišel pit stop. Potom jsme museli bojovat více, než by se nám líbilo, ale naštěstí všechno vyšlo,“ řekl Verstappen.

Náskok Hamiltona postupně mizel, a nakonec se Verstappenovi podařilo v 50. kole probojovat za pomoci DRS a rychlejších pneumatik na první místo. „Mrzí mě, že jsem nevyhrál, dal jsem tomu absolutně všechno. Byli jsme ve vedení, ale viděl jsem, že mě dohání rychlostí jedné sekundy na kolo a na to jsem nemohl dlouho reagovat,“ hodnotil závod Hamilton s tím, že považuje za úspěch, že se Mercedes alespoň dokázal přiblížit k výkonu Red Bullu.

Verstappen si tak připsal již 13. vítězství v sezóně, tím se vyrovnal dosavadnímu rekordu, který spolu s ním drží Michael Schumacher z roku 2004 a Sebastian Vettel z roku 2013. Ve zbývajících třech závodech sezóny bude mít ještě šanci tento rekord překonat. „Myslím si, že to byl typický závod, který by Dietrich rád viděl. Snažili jsme se až do konce,“ komentoval svůj výsledek Verstappen. Svou výhru věnoval spoluzakladateli stáje Red Bull – Dietrichovi Mateschitzovi, který zemřel v sobotu ve věku 78 let.

Red Bull se tak mohl po 8 letech nadvlády Mercedesu těšit ze zisku Poháru konstruktérů. Ten stáj vyhrála naposledy v roce 2013 s jezdeckou dvojicí Sebastian Vettel a Mark Webber. Pohár konstruktérů tak putuje po páté v historii do týmu Red Bull.

Zobrazeno 470 krát
Naposledy upraveno: út., 8. listopad 2022 23:30
Pro psaní komentářů se přihlaste