pá., 5. prosinec 2014 13:04

Reservaci na jihu Izraele znečistil únik ropy

JERUZALÉM – Několik tisíc litrů ropy znečistilo v noci na čtvrtek pouštní rezervaci Evrona na jihu Izraele. Ta je významná hojným výskytem dumy thébské a jelenů. Ropa vytekla z poškozeného ropovodu poblíž přístavu Ejlat v Rudém moři. Únik objevili pracovníci produktovodné společnosti při údržbových pracích, které byly součástí příprav na výstavbu mezinárodního letiště v Timně.

 

Na místo izraelské úřady vyslaly týmy hasičů, policie a správce ropovodů. Těm se během dvou hodin podařilo únik zastavit. "Ropa se vylila do rezervace a způsobila vážné škody rostlinstvu i zvířatům. Náprava bude trvat měsíce, možná roky. Je to jedna z nejvážnějších ekologických katastrof v Izraeli. Ještě jsme ani nedokázali určit rozsah znečištění," řekl úředník ministerstva životního prostředí Guy Samet.

Mluvčí firmy EAPC, majitele ropovodu, Ronen Moše uvedl, že k havárii došlo v nové části potrubí. V současné době se zjištují příčiny nehody a jestli ji bylo možné předejít. Dělníci musí urychleně poškozenou půdu odstranit a spálit. Na méně znečištěnou půdu použijí bakterii, která toxické látky rozloží.

Na území Jordánska k žádným škodám nedošlo, přesto jordánské zdroje oznámily zvýšený obsah sirovodíku v ovzduší a přes osmdesát lidí zdravotníci hospitalizovali s dýchacími potížemi.

Není to jediná ropná havárie na území Izraele. V rezervaci Nahal Zin už v roce 2011 uniklo z potrubí jeden a půl litrů ropy.

 Foto: dailymail.co.uk

Zobrazeno 1430 krát
Naposledy upraveno: so., 6. prosinec 2014 10:51
Pro psaní komentářů se přihlaste