pá., 17. leden 2014 12:29

Rostliny zářící ve tmě jdou do dražby

Američané si již brzy mohou nakoupit geneticky modifikované rostliny, které ve tmě svítí. Společnost Bioglow otevřela přihlašování zájemců do aukce a dvaceti úspěšným dražitelům pak pošle bioluminiscenční květinu s nápaditým názvem Starlight Avatar.

Pracovníkům biotechnologické společnosti Bioglow ze St. Louis se podařilo vypěstovat geneticky modifikovanou rostlinu, která ve tmě vydává tlumené modrozelené světlo. Stala se tak první rostlinou svítící souvisle po celou dobu svého životního cyklu, aniž by k tomu potřebovala další chemikálie či ultrafialové světlo.

Vlastníci si ale květinu neužijí dlouho, protože žije pouhé dva až tři měsíce. Nejdříve se pěstuje v kultivačním boxu s gelem bohatým na živiny. Více začne zářit až poté, co vyroste a zesílí. Její majitelé ji pak opatrně přesadí do květináče. Z jednotlivých rostlin si ale rozhodně nevyšlechtí další, jelikož se nerozmnožuje pylem.

Za zrodem této rostliny stojí Alexander Krichevsky, zakladatel společnosti Bioglow, který se zabývá bioluminiscenčními mořskými bakteriemi a molekulární biologií rostlin. Starlight Avatar byl v podstatě vytvořen vložením genu ze zmíněných bakterií do chloroplastového genomu Tabáku křídlatého.

Skutečnému vzniku rostliny předcházel dlouholetý výzkum. V roce 2010 vědci z Bioglow publikovali popis procesu v odborném časopise Plos One a i nadále mají další smělé plány. Chtějí vytvořit rostlinu s listy a okvětními lístky, které by svítily odlišnou barvou.

Zdroj fotografie: bioglowtech.com

Zobrazeno 1828 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste