po., 5. prosinec 2022 18:41

ROZHOVOR: Studenti KDFS připravují seriál žánru analogový horor

Momentka z natáčení Momentka z natáčení Zdroj: Thalamus Production
Olomouc - Jan Dudáš je studentem druhého ročníku na Katedře filmových a divadelních studií a také režisér nově vznikajícího seriálu. Pro Pres se Dudáš vyjádřil o skupině Thalamus Production, finanční stránky projektu a objasnil, co je vlastně analogový horor.

Co je to analogový horor?
Analogový horor je relativně nový žánr, který se rozmohl v posledních pěti letech ve světě. V tom žánru se jedná o to, že strašidelno a zlověstno v hororu určuje médium, kterým je ten horor přenášen. Není to jenom o příběhu, ale i o přenašeči.

Proč zrovna tento žánr?
Já jsem fanouškem tohoto žánru už zhruba dva roky a konzumuju ho na denní bázi. Je to něco, co v Česku ještě nebylo vytvořeno a tím že já usiluju k tomu abych byl režisér a chtěl bych se tomuhle věnovat, tak jsem si řekl, že je to perfektní a chtěl bych ho přiblížit více českému publiku. A zároveň je to nízkorozpočtový žánr, který nám studentům absolutně vyhovuje.

Vaše skupina vystupuje pod názvem Thalamus Production, co to je?
Jsme parta studentů z Katedry filmových a divadelních studií a nikdo z nás není úplně spokojený s tím, jak málo praktických předmětů na naší katedře je. Tak jsme se rozhodli praxi si udělat sami a jsme vlastně lidi kteří chtějí něco dělat během toho studia.

Odkud berete finance, které musíte vložit do vašeho projektu?
Máme crowdfunding stránku, na které vybíráme 20 tisíc a k tomuto datu (3. 12. 2022 pozn. autora) jsme již splnili tuto finální částku, ale stále pokud by chtěl kdokoliv přispět, tak budeme rádi, protože každá koruna se hodí. Ale momentálně, než nám tyto peníze dorazí, tak to sponzoruju z vlastní kapsy.

Jak jste se dostal k okamžiku, kdy jste si řekl, že to opravdu chcete uskutečnit?
Já jsem hrozně skvělý plánovač, ale sám bych to nikdy nedal, za tohle můžu děkovat hlavnímu producentovi Dominiku Samkovi, protože kdyby nebylo jeho, tak já se k tomu nikdy nedokopu a nedokopu se k tomu abychom založili nějakou produkční skupinu a v tenhle moment bych byl pořád ve fázi kdy bych si říkal, že možná to někdy napíšu, možná to někdy natočím. On je ten, který nás všechny kope k tomu abychom něco dělali.

Kolik epizod, popřípadě řad bude seriál mít?
Ten žánr, který děláme, je specifický tím, že může být vlastně nekonečný, takže tohle neplánujeme a celý náš seriál spočívá v tom, že my jsme napsali alternativní realitu, kterou v tom seriálu vzdáleněji nebo blíže popisujeme, což jak už jsem říkal můžeme dělat do nekonečna nebo spíše dokud budeme mít inspiraci a bude nás to bavit.

Bylo to celé váš nápad?
Ne z daleka ne, máme lidi, kteří spolupracovali na lore, jmenovitě to byla Terka Gorenčíková, Antonie Zachová a Doubravka Králová. Taky máme tým na scénáře. Já jsem za tím původním námětem dětské televize FREETIME7+ a toho kde a jak se to bude odehrávat, ale jinak spolupracujeme a tvoříme všichni.

Jak dlouho projekt funguje?
Ten projekt funguje zhruba od dubna tohoto roku, kde teď toho půl roku jsme sháněli lidi a dávali dohromady ty koncepty a lore, celkově chystali ty jednotlivé epizody a teďka teprve jdeme natáčet první epizodu. Takže to je zatím půl roku dosti usilovné práce, ale vlastně většinou to byly doteď stresy hlavně v hlavě.

Kde se na seriál můžeme podívat?
Primárně směřujeme na YouTube, ale teďka vyjednáváme se Stream.cz, což uvidíme v budoucnosti, jestli z toho něco bude.

 

Zobrazeno 821 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 17:00
Daniel Šeliga

Student Fimových studií a Žurnalistiky v prvním ročníku

Pro psaní komentářů se přihlaste