ne., 5. květen 2019 10:24

Rozloučení na půdě Sparty se zesnulým Josefem Šuralem probíhalo s pochmurnou náladou

Pietní místo pro bývalého kapitána Sparty navštívilo stovky lidí Pietní místo pro bývalého kapitána Sparty navštívilo stovky lidí Zdroj: Kristýna Michalčíková
Praha - První kolo nadstavby proti Baníku Ostrava na půdě Sparty (3:0) se odehrálo v sobotu 4. května. Byl to první zápas od tragické smrti jejich bývalého kapitána Josefa Šurala. Klub ještě 29. května, kdy se nešťastná nehoda stala, vytvořil pietní místo, kam lidé přinášeli svíčky, odevzdávali své šály, náramky, vlajky, vzkazy a různé věci se sparťanským motivem. Chtěli se tak rozloučit s hvězdou českého fotbalu. Ačkoli se místo rozrůstalo celý týden, největší nápor přišel právě v sobotu.

 Pochmurná atmosféra byla cítit již kolem stadionu, kde v podloubí před vchodem hořela stovka svíček a lidé nosili další a další. Klub před zápasem nachystal ještě kondolenční knihy, kam všichni přítomní mohli napsat své vzkazy. Přijeli lidé z celé republiky.

„Díky Šury, teď už kopeš tam v nebi. Děkujeme za vše,“ napsal jeden z fanoušků.

Z Turecka se sem dostavil prezident Alanyasporu, kde Šural hrál, Hasan Cavusoglu, zástupce dalšího tureckého klubu Ozgur Ozturk a zástupce turecké ambasády. Společně s ředitelem Sparty a ikonou českého fotbalu Tomášem Rosickým přidali na místo dres a šálu Alanyasporu a zapálili svíčku. 

Na stadionu emoce ještě zhoustly, jakmile se na velkoplošných obrazovkách, které byly po celou dobu zápasu v černobílých barvách, spustilo vzpomínkové video Josefa Šurala s písničkou Show must go on. Fanoušci stáli, tleskali a následně skandovali jeho jméno, a to včetně ostravských fanoušků.

Podle iSport.cz tento moment špatně nesli jeho bývalí spoluhráči z kabiny. Bořek Dočkal na tribuně slzel a dojatý byl i Martin Frýdek. „Měli jsme na kahánku všichni. Osobně tomu stále nemůžu vůbec uvěřit,“ sdělil své dojmy sparťanský kapitán.

Hráči nastoupili s dresy, na kterých bylo bývalé Šuralovo číslo 23 a jeho jméno. K tomuto gestu přispěli i hráči Baníku. Ti se oblékli do triček se Šuralovou fotografií na přední straně a s číslem a jménem na zádech. Tohle všechno se odehrávalo s obrovským potleskem a následující minutou ticha.

Fanoušci však čekali na 23. minutu zápasu, kdy se z kotle objevilo obrovské plátno s Šuralovou fotkou a nápisem „odpočívej v pokoji“. Celý stadion skandoval: „Pepa Šural“ a opět nastal potlesk. Zápas sice běžel dál, ale všichni vzpomínali a chtěli se rozloučit s mladým a talentovaným fotbalistou, který nás navždy opustil.

Smutná zpráva přišla v pondělí 29. května ráno a zasáhla nejen fotbalové fanoušky, ale i širokou veřejnost. Josef Šural, teprve osmadvacetiletý fotbalista zemřel cestou minibusem. Ten si spolu s dalšími šesti spoluhráči z tureckého klubu Alanyaspor pronajal z města Kayeri, kde byl na svém posledním zápase. Mladý a bezpochybně talentovaný fotbalista se stal jedinou obětí této nešťastné nehody, kterou zavinil spánek řidiče. Vozidlo havarovalo zhruba pět kilometrů od pobřežního města Alanya, oznámila tamní agentura Anadolu. 

Šural do Turecka přestoupil z pražské Sparty teprve letos v zimě. Ovšem za sebou měl odehraných již 20 zápasů v reprezentaci a jakožto člen mládežnických reprezentací patřil k velkým talentům českého fotbalu. Poprvé hrál fotbalovou ligu v 18 letech za Zbrojovku Brno. Do Sparty se dostal v roce 2016 a dostal se zde na post kapitána týmu. „Jsme hluboce zasaženi tragickou zprávou o smrti našeho kamaráda a bývalého kapitána Josefa Šurala. Jeho rodině vyjadřujeme upřímnou soustrast. Šury, nikdy na tebe nezapomeneme!“ sdílel klub Sparta na sociálních sítích.

Zobrazeno 1759 krát
Naposledy upraveno: po., 6. květen 2019 20:27
Pro psaní komentářů se přihlaste