čt., 16. duben 2015 12:19

Rudá mašina míří do českých kin

Praha – Diváci můžou od 23. dubna zavítat do kin na film Rudá mašina. Film, který získal oscarovou nominaci a cenu Emmy, vytvořil režisér Gabe Polsky. 

Rudá mašina je celovečerní dokumentární film, který představuje hokejový tým ze zlaté sovětské éry, jehož členy byli např. Vjačeslav Fetisov, Vladislav Treťjak a další. Film ukazuje divákovi to, jak byl hokej v období studené války používán jako nástroj propagandy Sovětského svazu.

Základ tohoto dokumentu tvoří rozhovory s jedním z nejlepších obránců světa a bývalým kapitánem „sborné“ Vjačeslavem Fetisovem. Právě Fetisov, který se stal sedmkrát mistrem světa a třikrát nejlepším sovětským hokejistou, se totiž v období studené války stal z národního hrdiny jedním z politických nepřátel.

 

V dokumentu vystupují další hráči a trenéři, kteří popisují jak fungování sovětského hokeje, tak i vztah Američanů k sovětským hráčům, kteří přicházeli do NHL. V dokumentu naopak odmítl vystoupit bývalý trenér Viktor Tichonov.

Celovečerní dokument průběžně představuje úspěchy sovětského hokeje, osud Vjačeslava Fetisova a jeho spoluhráčů a v neposlední řadě také vztah sovětské politiky a hokeje. Právě politické úspěchy, či neúspěchy Sovětského svazu měly drtivé důsledky na armádní klub CSKA Moskva a sovětskou reprezentaci. „Natáčení snímku Rudá mašina mi poskytlo příležitost nejen k seznámení se svými kořeny, ale také k prozkoumání vlivu hokeje na kulturu, politiku a odkaz Sovětského svazu,“ dodává syn ruských emigrantů  a režisér Gabe Polsky. Zároveň upozorňuje na to, že právě pochopení dějiny sovětského hokeje může pomoci porozumět dnešní politické situaci v Rusku.

 

 

Zdroj citace: http://www.ceskenoviny.cz/kultura/film/premiery/zpravy/film-ruda-masina-ukazuje-politicky-rozmer-hokejoveho-umeni/1204038

Zdroj fotografie: http://sport.lidovky.cz/foto.aspx?r=ln-sport-hokej&c=A091210_164006_ln-sport-hokej_ant

Zobrazeno 1577 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. duben 2015 12:57
Pro psaní komentářů se přihlaste