st., 9. prosinec 2015 11:55

Savarová mizí z obrazovky, nahradí ji Kubal.

Moderátorský tým hlavní zpravodajské relace České televize obohatí nová posila. Do stávajícího týmu Událostí přibude od ledna příštího roku současný vedoucí redaktor zahraničního zpravodajství Michal Kubal.

K dosavadním tvářím Událostí Marcele Augustové, Daniele Písařovicové a Janu Železnému přibude Michal Kubal. Nahradí moderátorku Anetu Savarovou, která dočasně opustila zpravodajský tým na vlastní žádost, ze zdravotních důvodů. Česká televize sáhla po známé tváři a k nynější trojici, která se dočasně střídá v uvádění zpráv, vybrala ostříleného zahraničního zpravodaje. „Moderování hlavní zpravodajské relace patří ve všech světových stanicích k vrcholům kariéry televizních novinářů. Velmi si vážím takové příležitosti. Je pro mě ctí stát se součástí týmu,“ okomentoval svůj příchod do Událostí Michal Kubal.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák vyzdvihl v souvislosti se zapojením Kubala do Událostí význam podílu zahraničních zpráv na celkovém obsahu hlavní relace: „Zapojení tak zkušeného novináře do hlavního zpravodajského pořadu České televize zároveň reflektuje význam, který zvláště v současné době přikládáme zahraničnímu zpravodajství, jehož objem ve vysílání stále roste,“ podotkl Dvořák.

V České televizi pracuje Kubal od roku 1999. Poslední tři roky působí na pozici vedoucího redakce zahraničního zpravodajství. Během své dlouholeté praxe pracoval v desítkách zemí. Vysílal reportáže z válkou ohrožených zemí, jako např. Bosny, Makedonie, Iráku či Afghánistánu. Následně se na tři roky stal zahraničním zpravodajem ve Spojených státech, odkud se vrátil v roce 2012. „Michal působí v televizním zpravodajství už více než patnáct let. Od počátku se zaměřuje na zahraničně-politická témata, prošel si zkušeností válečného zpravodaje i zpravodaje České televize ve Spojených státech a po svém návratu se stal vedoucím zahraniční redakce. Události tak získávají novou osobnost s hlubokou profesní zkušeností,“ komentoval změnu v Událostech ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Kubal se do širokého povědomí dostal v roce 2004, kdy byl spolu s kameramanem Petrem Klímou a redaktorem Českého rozhlasu Vítem Pohankou unesen povstalci v Iráku. Ozbrojenci je tehdy propustili po čtyřech dnech v zajetí. Zážitky ze zajetí Kubalovi posloužily při psaní knihy Válka v Iráku. Nový moderátor Událostí je držitelem řady novinářských cen, mimo jiné také Ceny Ferdinanda Peroutky a Novinářské křepelky. 

Zobrazeno 2211 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:55
Pro psaní komentářů se přihlaste