út., 17. říjen 2017 20:36

Sexuální obtěžování jako věc veřejná aneb hashtag #MeToo

Typing Typing Zdroj: https://commons.wikimedia.org/
Hashtag #MeToo reaguje na sexuální obtěžování producenta Harveyho Weinsteina, které otřásá Hollywoodem. Za pár dní existence se k této zkušenosti přihlásilo tisíce žen. Průkopnicí tohoto hashtagu se stala v noci z neděle na pondělí americká herečka Alyssa Milano.

Na první pohled může hashtag #MeToo připomínat další pubertální výkřik a snahu upozornit na sebe na sociálních sítích, nicméně opak je pravdou. Pravým cílem hashtagu je upozornit na sexuální obtěžování a slovní útoky na ženy, které mohou být doprovázeny i fyzickými útoky, a to zejména ze strany mužské populace.

Alyssa Milano převzala myšlenku virtuální kampaně od své kamarádky. "Chtěla jsem sejmout pozornost z útočníků a dát ji zpět obětem," řekla Alyssa ke svému činu, kterým hbitě zareagovala na případ producenta Harveyho Weinsteina. Producent mimo jiných i filmu Pulp Fiction byl před pár dny nařčen ze sexuálního obtěžování americké herečky Leny Headey, známé z populárního seriálu Hra o trůny. K události mělo dojít během Benátského filmového festivalu v roce 2005. Momentálně se k obvinění připojilo více než 30 dalších hereček včetně Angeliny Jolie nebo Gwyneth Paltrowová.

Účel světí prostředky

K celosvětovému úspěchu výzvy určitě dopomohla jednoduchost celé myšlenky. Žádné dlouhé statusy či srdcervoucí sdělení nebyly prostředkem, který Alysse pomohl k takovému úspěchu. Stačil pouhý tweet, ve kterém nabádá všechny ženy a dívky k vložení slovního spojení “Me Too” (v překladu "I já") do statusu, pokud se staly obětí sexuálního obtěžování či dokonce útoku na jejich osobu.

Dopad myšlenky je celosvětový

Výzva byla úspěšná, protože každým okamžikem přibývají další statusy, které nejenže obsahují spojení “Me Too”, ale i příběhy konkrétních lidí, což je inspirativní pro mnoho žen a dívek, které se doposud bály o tomto problému veřejně mluvit. K výzvě se také připojilo mnoho známých osobností, mimo jiné Anna Paquinová, držitelka Oscara či Evan Rachelová, herečka několikrát nominovaná na cenu Zlatý glóbus. Z českého prostředí výzvu podpořila eurokomisařka Věra Jourová. "Je to velmi starý příběh z mého dětství, což je už nějakou dobu zpátky. Přestože lidé kolem přihlíželi, nikdo mi nepomohl. Pro mě je dodnes velice nepříjemné si na to vzpomenout. Hlavně na tu pasivitu lidí a na to, že se má za to, že je to snad správné," uvedla Jourová.

Zobrazeno 1957 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. říjen 2017 10:30
Pro psaní komentářů se přihlaste