čt., 26. říjen 2017 17:04

Sierra Leone plánuje dražbu 14. největšího diamantu světa

Drahokam Peace Diamond Drahokam Peace Diamond Zdroj: www.reuters.com
Sierra Leone - Příběh farmáře Emmanuela Momoha, který letos v březnu objevil 709-karátový klenot v oblasti Kono, obletěl svět „rychlostí světla“. V africkém státě Sierra Leone patřícím mezi pět nejchudších zemí světa jde zatím o druhý největší nalezený diamant.

Diamant dostal název Peace Diamond neboli „diamant míru“. Momoh ho předal vládě, která mu za tento čin poděkovala. Pro srovnání – největší nalezený diamant světa, Cullinan, byl 3000-karátový. Jeden karát odpovídá 0,2 gramu, Cullinan tedy vážil 621,2 gramů. „Momohovi jsme opravdu vděčni za to, že diamant předal, mohl by jinak být propašován ze Sierra Leone,“ citovala agentura AP z prohlášení ministra předsednictví Abdulaye Bayraytaye.

Vláda plánuje, tento rok už podruhé, vydražit diamant za účelem toho, aby se zlepšil celkový stav země a především vesnice Koryard, ve které Momoh diamant našel. A co vládu přimělo k realizaci další aukce? Představitelé země totiž odmítli přijmout nejvyšší nabízenou částku od Ziad-al-Ahmadiho, která činila 7,8 milionu dolarů. Suma byla nižší než stanovené minimum. Aukce se konala v květnu letošního roku. „Doufám, že prodej tohoto diamantu zlepší životy lidem v oblasti Kono tím, že jim bude poskytnuta voda, elektřina, školy, zdravotnictví, silnice a mosty,“ citoval zdroj News24 z projevu Momoha.

Prodejní cena zatím není známá. Drahokam láká svou velikostí, ale ta mnohdy není tak důležitá. Kupující zajímá především kvalita kamene. Rozhoduje míra výskytu prasklinek a cizorodých látek.

Kdo získá čtrnáctý největší surový diamant na světě? Pomůže tím ke zlepšení situace v Sierra Leone? Budou peníze opravdu použity ke vzkvétání země? Odpovědět na tyto otázky bude možné až po skončení aukce. Dražba proběhne v pondělí 4. prosince tohoto roku  v New Yorku.

Zobrazeno 1625 krát
Naposledy upraveno: út., 31. říjen 2017 18:11
Pro psaní komentářů se přihlaste