čt., 21. březen 2013 20:54

Skončil festival Jeden svět

Velvyslanec. Takto se jmenoval film dánského novináře a režiséra Madse Brüggera, který v neděli, 17. března, ukončil letošní olomoucký ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Promítání a ostatní akce z programu festivalu proběhly v Olomouci už po čtrnácté, pod záštitou primátora města Olomouce Martina Novotného a náměstkyně hejtmana Yvony Kubjanové. Na realizaci se podílela organizace Člověk v tísni, s. r. o., ale také k ní přispěli studenti Univerzity Palackého. Jeden svět 2013 odstartoval v Olomouci 11. března v Divadle hudby filmem Víta Klusáka - Svoboda pro Smetanu, na nějž pak navázaly další projekce a debaty také v kině Metropol a v Té & Café Kratochvíle. Pozornost budili také hosté, kteří se letošního ročníku zúčastnili. Patří mezi ně například už zmíněný Vít Klusák, dále sociolog Jan Kalenda, hudebník Matěj Hollan, docent Jan Michalík, kulturolog Petr Mikšíček a za Člověka v tísni Jaroslav Šotola.

V celé České republice má festival o rok delší tradici než v Olomouci. Letošní ročník začal už 4. března v Praze a organizátoři se ho rozhodli zasvětit problematice snášenlivosti – odtud také heslo: „Bojíte se snášet?“ – zejména z důvodu rostoucího tlaku v české společnosti a netolerance Čechů vůči Romům či politickým názorům. Téma bylo prezentované formou filmových projekcí, debat, koncertů, výstav, besed, apod., které bylo možné shlédnout či navštívit ve 41 městech po celé České republice.

Na závěr krátce ke grafické stránce festivalu. Z plakátů a z krátkého spotu na nás letos koukal pštros, obklopený hejnem slepic. Podtext je zřejmý. Xenofobní slepice se obávají cizince pštrosa, protože snáší větší vejce, takže ho ze dvora vyženou.

 

 

 

Zobrazeno 2066 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste