út., 10. prosinec 2019 21:50

Slavia se s Ligou mistrů rozloučila porážkou

I přes skvělé zákroky Ondřeje Koláře odjíždí Slavia bez bodu I přes skvělé zákroky Ondřeje Koláře odjíždí Slavia bez bodu Zdroj: slavia.cz
Dortmund - V posledním kole skupinové fáze Ligy mistrů se pražská Slavia vydala do západoněmeckého Dortmundu. Zatímco tým vedený Jindřichem Trpišovským hrál už jen o prémie a body do koeficientu, domácí museli pro postup z druhého místa uhrát lepší výsledek než Inter, který hrál doma s Barcelonou. Oba celky zvládly své víkendové ligové utkání s přehledem. Slavia už v pátek vyhrála v Liberci 3:0 a Dortmund deklasovat Düsseldorf 5:0. 

Kouč hostů se rozhodl poslat do útoku kapitána Milana Škodu, který si připsal první start v Lize mistrů v základní sestavě. Debut si odbyl stoper Laco Takács, který se dostal do základu přes Michala Frydrycha, který v posledním zápase s Interem dost chyboval. 

Zápas začal ve velkém tempu. V prvních minutách držel míč hlavně domácí tým a také si připsal první gólovou šanci. Mats Hummels dostal skvělou přihrávku do vápna, ale z blízkosti bránu překopl. Na druhé straně se v osmé minutě dostal po krásném centru Stanciua k hlavičce Olayinka. Jeho pokus skvělým zákrokem zneškodnil domácí brankář. V desáté minutě se ocitl s míčem za obranou kapitán žlutočerných Reus a předložil balón před prázdnou bránu Sanchovi, kterému nic nebránilo, aby strhl vedení na stranu svého týmu.

O jedenáct minut později si brankovou šanci připsal střední záložník Nico Stanciu, který z hranice pokutového území vyslal na bránu přízemní střelu. Avšak brankář Bürki vytasil další skvělý zákrok. O pár desítek vteřin se na druhé straně objevil před Kolářem osamocený Reus. Střílel však jen doprostřed brány. Útočné akce se střídaly na obou stranách. Ve 29. minutě mohlo být skóre vyrovnané. Když se po rohu Pražanů dostal k míči v bezprostřední blízkosti branky Laco Takács. Ten ovšem nedokázal trefit prostor tří branek a balón letěl vysoko nad. V další nebezpečné situaci se ocitl Škoda. K noze se mu ve vápně snesl míč, ale jeho pohotové zakončení skončilo pouze v rukavicích brankáře Dortmundu. Ve 34. minutě to byla znovu Slavia, která ohrozila bránu domácích. Po chytré rozehrávce přímého kopu se kousek za vápnem dostal ke střele Lukáš Masopust. Jeho střela, která po teči domácího hráče změnila trajektorii, se snášela do brány, gólman Bürki ale dokázal zareagovat famózním zákrokem a míč vyrazil mimo branku. Dvě minuty před koncem prvního poločasu se mohli hráči i fanoušci mužstva z Vršovic radovat. Tomáš Souček se dostal ke zpracovanému míči, který mu hrudí posunul Milan Škoda, a ranou po zemi rozhodl o tom, že se do šaten půjde za nerozhodného stavu. 

Šest minut po poločase se prezentoval krásným volejem domácí Brandt, ale míč nakonec jen těsně minul horní tyč. O deset minut později poslal Sancho do vápna nádhernou přihrávku, jejímž adresátem byl Julian Brandt. Ten se dlouho nerozpakoval a ranou z úhlu mezi levou tyč a brankáře Koláře rozvlnil síť. 2:1 pro domácí. Mezi 73. a 75. minutou si slávisté vytvořili několik šancí. Nejprve Tomáš Souček vypustil jedovatou střelu do levého horního růžku branky. Jeho pokus skvěle pokryl chytající Bürki. Následně se po rohovém kopu dostal k hlavičce neosazený Ondřej Kúdela, kterého ale zradila koncovka a úplně odkrytou bránu z několika decimetrů minul. V 77. minutě dostal domácí středopolař Julian Weigl za svůj faul žlutou kartu, a jelikož už to byla druhá, kterou v zápase viděl, musel opustit hřiště o trochu dříve. V závěru utkání dokázala skvěle hrající Slavia dostat domácí mužstvo pod tlak. Tři minuty před koncem si naběhl střídající útočník červenobílých Abdulla Yusuf na centr a vyslal míč na bránu. Jeho střela se však nevešla mezi tři tyče. V poslední minutě nastavení rozehrávali hosté přímý volný kop. Míč si postavil Nico Stanciu a pokusil se ohrozit bránu přímou střelou. Ta ale šla jen těsně vedle levé tyče.

Borussia tak zvládla tuto těžkou zkoušku, a jelikož Inter Milán doma prohrál s Barcelounou 1:2, postupuje se ziskem 10 bodů do jarní části Ligy mistrů. Slavia si v šesti utkáních v této prestižní soutěži připsala přes dobré výkony jen dva body a v tabulce končí na posledním místě.  

Zobrazeno 1028 krát
Naposledy upraveno: čt., 12. prosinec 2019 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste