ne., 10. květen 2015 20:44

Slavná Giro d´Italia odstartovala, na startu nechybí Kreuziger ani König

Slavný italský cyklistický podnik začal. V 98. závodu na Apeninském poloostrově zahájeném časovkou týmů se objevili i čeští závodníci Roman Kreuziger a Leopold König. Oba budou klíčovými muži pro své hvězdy v týmech Alberta Contadora a Richieho Porta. Seriál potrvá tři týdny a cyklisti ujedou kolem 3 000 kilometrů. Největšími favority jsou právě Contador s Portem. Slavný Španěl Contador patří dlouhodobě mezi nejlepší cyklisty planety, ve sbírce má tituly ze všech tří velkých podniků, tedy Gira d´Itali, Tour de France a španělské Vuelty. Naproti tomu Porte má neskutečnou formu, od začátku sezony vyhrál osm závodů a jeho výkony jdou stále nahoru.

První etapa závodu měřila 17,6 kilometrů a vyhrála ji stáj Orica-greeEDGE. Na druhém místě se umístilo družstvo Tinkoff-Saxo, v jehož barvách nastupuje právě Roman Kreuziger. Ten se zatím nachází na devátém místě, naopak slavná britská stáj Sky dojela až daleko za vítězi, obsadila až deváté místo se ztrátou 27 sekund na druhého.

Leopold König v novém týmu nezačal úplně nejlépe. Po skvělé minulé sezoně, která mu vynesla přestup do nejlepší cyklistické stáje Sky, bude muset dotahovat manko hned z první etapy. Je to pro něj nová role, bude hlavním domestikem a pravou rukou pro lídra týmu Richieho Porta, které je jedním ze spolufavoritů na vítězství v celém podniku. Přiznal, že trénoval až moc, ale teď je skvěle připravený krýt záda Portemu. "Na začátku sezony jsem to v tréninku trochu přetáhl,“ prozradil jezdec pro aktualne.cz.

Stáj Sky útočí v každém závodě na první místa, jiné ambice ani mít nemůže. V novém působišti už si König pomalu zvyká, ale cítí velkou zodpovědnost hájit barvy britského týmu. „Je rozdíl, když máte na sobě dres druhodivizního týmu a pak nosíte dres Sky, je to sice jenom kus hadru, ale změní vaše postavení v pelotonu. Určitě si myslím, že závodníci mají větší respekt a ten tým má kolem sebe takovou až auru nesmrtelnosti. Všichni k němu vzhlíží a respektují jej,“ dodává.

Kreuziger čeká na rozhodnutí komise

Český cyklista neprochází nejlepším obdobím, čelí obvinění cyklistické federace, že užíval nepovolených látek. Minulý rok kvůli tomu nemohl startovat na slavné Tour de France. Kreuzigera se zastala i Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, když jedenáct dní po obvinění vydala prohlášení, že rodák z Moravské Třebové neporušil antidopingová pravidla. Sám Kreuziger to už neřeší, závěr komise UCI by se měl dozvědět začátkem června. Nyní se soustředí na svůj výkon na Giru. Klíčové je uspět ve slavném závodě. „Prioritou je úspěch Alberta. Má před sebou těžký dvojblok v podobě Gira a Tour, ale on se vždycky na vrcholy sezóny dokáže perfektně připravit. Porte je možná na papíře větší favorit, protože letos vyhrál víc závodů, ale Alberto je člověk na Grand Tours a my ostatní se mu budeme snažit maximálně pomoci,“ uvedl na svých stránkách Kreuziger.

Po úvodní časovce byl přes menší výhrady celkem spokojený. „Zajeli jsme hodně dobrou časovku, zejména první část se nám povedla. V té druhé jsme se párkrát trošku rozsypali, ale je potřeba to brát jako celek a rozhodně můžeme být naprosto spokojeni. Věděli jsme, že tenhle tým může zajet hodně dobře, ale upřímně jsem nečekal, že bychom bojovali přímo o vítězství. Za úspěch bych považoval každé umístění v top 5,“ dodal cyklista.

foto: http://romankreuziger.com/

Zobrazeno 2014 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. září 2015 15:49
Pro psaní komentářů se přihlaste