st., 14. říjen 2015 10:00

Slováci slaví historický postup na EURO

Slovensko - Slovenská fotbalová reprezentace v úterý dokázala zvítězit v Lucembursku 4:2 a díky zisku tří bodů si zajistila účast na evropském šampionátů, které se uskuteční ve Francii příští rok. Slovenští fotbalisté po domácí porážce s Běloruskem potřebovali v Lucembursku zvítězit, což se jim nakonec podařilo. Nemuseli se tak spoléhat na výsledek utkání mezi Ukrajinou a Španělskem. Slováci se na mistrovství Evropy podívají ve své samostatné historii poprvé.

Reprezentanti Slovenska měli před dvěma závěrečnými utkání kvalifikace postup na Mistrovství Evropy ve svých rukách. Zajistit si ho mohli už v pátek při domácím utkání s Běloruskem, které ale nezvládli. Třetí Ukrajina naopak zvítězila 2:0 v Makedonii a bodově se dotáhla právě na druhé Slovensko.

Slováci přicestovali do Lucemburska v roli jasného favorita, kterou od začátku utkání potvrzovali. Skóre utkání otevřel ve 24. minutě Marek Hamšík, který střelou do protipohybu překonal domácího brankáře. Druhou slovenskou branku přidal ve 29. minutě Adam Nemec po skvělém centru Weisse. Úspěšnou šestiminutovku Slováků uzavřel ve 30. minutě Robert Mak, který zvyšoval na 3:0. Po prvním poločase šli naši východní sousedé do kabin s pohodlným tříbrankovým vedením. „První poločas byl úžasný. Chtěl bych, abychom takový fotbal produkovali dál,“ řekl po utkání trenér slovenské reprezentace Ján Kozák.

Lucembursko utkání zdramatizovalo

Úvod druhého poločasu se odehrával v poklidném tempu až do 61. minuty, kdy na rozdíl dvou branek snížil Mario Mutscha a utkání dostalo nový náboj. Za dvě minuty pak domácí tým zahrával pokutový kop, který proměnil Lars Gerson. Po dvou inkasovaných brankách se Slováci soustředili především na zodpovědnou defenzivu. Pozitivní zprávy přicházely z Ukrajiny, kde Španělé vedli nad domácím týmem 1:0 a Slovensku tak k postupu na Euro stačila remíza.

V nastavení výhru Slovenska zpečetil druhou brankou Marek Hamšík, a definitivně tak poslal svůj tým na mistrovství Evropy. „Noc je ještě dlouhá. Na hotelu zruinujeme celý bar,“ radoval se po utkání Hamšík. Společně se Slovenskem si postup do Francie zajistili i Španělé, kteří se umístili na prvním místě skupiny C. Třetí skončili fotbalisté Ukrajiny, kteří budou o postup na evropský šampionát bojovat v baráži.

Zobrazeno 2244 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:08
Pro psaní komentářů se přihlaste