ne., 27. březen 2016 16:32

Britský The Independent na papíře skončil. Následovat ho bude i španělský El País

Londýn, Madrid - Po třiceti letech od svého založení přestal britský deník The Independent vycházet v papírové podobě a kompletně přešel na elektronický formát. Stejný krok chystá také španělský list El País. 

Ruský vlastník společnosti ESI Media, pod kterou The Independent spadá, sdělil svůj záměr sto padesáti zaměstnancům deníku e-mailem. „Museli jsme si vybrat. Buď se vyrovnat s pokračujícím propadem tisku, nebo přeměnit elektronickou základnu, kterou jsme vybudovali, v dlouhodobě fungující ziskovou budoucnost,“ uvedl v něm majitel ESI Jevgenij Lebeděv.

V úvodníku posledního tištěného vydání ze soboty 26. března stojí: „Zatímco se jedna kapitola zavírá, jiná se otevírá a duch The Independent se bude dál rozvíjet.“ Redakce se o přesunu do elektronické podoby vyjádřila ve smyslu, že jde o odvážný krok, který by mohl být vzorem pro další světové tištěné deníky. Lebeděv také předeslal, že tento přechod se neobejde bez propouštění zaměstnanců. Neupřesnil však, kolika lidí se bude týkat.

Jako každé tištěné periodikum se již delší dobu potýká s poklesem zájmu o tištěnou verzi kromě listu The Independent i největší španělský deník El País. Ten již na začátku března předznamenal, že přechod k elektronické formě je pouze otázkou času. „Krok z papírové do digitální podoby je pouze jednou částí, a není dokonce ani největším z mnoha kroků, které budou muset noviny udělat, dokud nenajdeme náš správný prostor v budoucnosti,“ sdělil v dopise zaměstnancům šéfredaktor El País Antonio Cano.

Podle agentury Reuters prodej tištěné formy El País stabilně klesá, kdežto návštěvnost internetové formy deníku každým rokem rapidně narůstá. „Již nyní můžeme říct, že zvyk kupovat noviny ve stánku je záležitostí menšiny. Většina lidí, zvláště mladých, hledá informace v řadě jiných přístrojů a konzumují je jinak,“ uvedl Cano.

Zobrazeno 1797 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:21
Pro psaní komentářů se přihlaste