st., 6. květen 2015 14:56

Stále více Čechů využívá Couchsurfing

 „Couchsurfing je sociální síť, kde lidé z celého světa nabízí gauč na přespání. Napíšete, že třeba pojedete do Belgie a lidé už se sami ozývají a nabízí nocleh,“ vysvětluje Michaela Mazáčová, která této služby před měsícem sama využila. „Je to super, šestačtyřicetiletá Belgičanka Zita mi poskytla nejen střechu nad hlavou, dokonce mě provedla po památkách a dala mi spoustu dobrých tipů a rad, když jsem jí na oplátku chtěla dát nějaké peníze, rázně odmítla,“ dodává.

Couchsurfing neboli Gauč na přespání je internetová služba bezplatného ubytování, která byla spuštěna v roce 2004. Od té doby tento mezinárodní projekt spojuje milióny lidí po celém světě, jen v Česku se ho účastní už přes deset tisíc lidí. Dnes má dle posledních statistik na stránkách profil více než 2 000 000 uživatelů z 235 zemí a 70 509 měst. Nejvíce zaregistrovaných členů pochází z USA, Německa a Francie. Česká republika si zatím drží 33. příčku. Cestování napříč kontinenty díky couchsurfingu, kdy lidé otevírají dveře svých domů turistům, dostává nový rozměr a z naší planety se stává pomalu ale jistě globální vesnice.

Za vznikem celého projektu stojí Američan Casey Fenton, který si jednoho dubnového dne vyrazil na Island a nízký rozpočet mu nedovolil ubytovat se v hotelu. Přes email oslovil asi 1500 studentů z Reykjavíku s prosbou o nocleh. Ozvalo se jich hned několik, což Fentona po návratu domů inspirovalo k založení sítě, jejíž popularita roste každým dnem.

Aby autoři zachovali jistou úroveň bezpečí, mohou uživatelé vkládat na profily hostitelů své názory a hodnocení jak na chování, tak na kvalitu ubytování. Každý hostitel i nocležník si také pro snadnější nalezení vhodného kandidáta mohou na svůj profil psát informace o sobě - co mají rádi a co naopak ne.

„Je to rozhodně nejlepší cesta, jak najít ubytování zdarma a poznat nové lidi. Poprvé jsem to vyzkoušela s kamarádem, když jsme se vydali stopem do světa. Jsou to přibližně dva měsíce, co jsme vyrazili z Olomouce do Španělska a už jsme přebývali u čtyřech „couchsurfer“ hostitelů a vždy to byli skvělí lidé,“ svěřuje se se svými zkušenostmi jednadvacetiletá Tereza Nožičková.

 

foto: http://www.travelwritesing.com/

Zobrazeno 1727 krát
Naposledy upraveno: st., 6. květen 2015 16:35
Pro psaní komentářů se přihlaste