út., 1. prosinec 2015 15:00

Startuje Mistrovství světa žen ve florbale. Češky chtějí medaili

Praha – Po dvouleté pauze se znovu uskuteční florbalové mistrovství světa žen. Jubilejní desátý ročník hostí finské město Tampere. Mistrovství světa odstartuje tento pátek v 11:30, kdy proti sobě nastoupí Polsko se Švýcarskem a Slovensko s Ruskem. Česká reprezentace vstoupí do turnaje o den později zápasem proti Lotyšsku.

České florbalistky budou chtít navázat na jediný medailový úspěch, který zaznamenaly před čtyřmi lety v St. Gallenu, odkud odjížděly s bronzovými medailemi na krku. O dva roky později na MS v Brně a Ostravě skončily na nepopulární čtvrté příčce, když Švýcarsku podlehly v prodloužení.

Cílem týmu je postoupit do semifinále

Reprezentační výběr povede ve Finsku Miroslav Janovský, který po domácím šampionátu nahradil u kormidla týmu Karolínu Šatalíkovou a Markétu Šteglovou. Nepostup do semifinále by byl pro nového lodivoda týmu neúspěchem. "Rozložení sil nám dává jasné noty, jakým způsobem bychom si měli na mistrovství světa počínat. Základním cílem je postup do semifinále. Pokud by se to nepodařilo, pak je pro nás šampionát neúspěšný," uvedl na tiskové konferenci Janovský.

Češky se kromě sobotního zápasu s Lotyšskem utkají v neděli s největším favoritem turnaje - Švédskem. V pondělí na ně pak čeká Německo. Pro český výběr se jeví reálně postup z druhého místa ve skupině. "Pokud chceme uspět, tak Lotyšsko a Německo prostě musíme porazit. Švédsko je největším favoritem, naším cílem bude podat proti němu co nejlepší výkon," řekl trenér českých florbalistek. Pokud nedojde k překvapení, tak by česká reprezentace v semifinále měla narazit na tým Švýcarska nebo Finska, které ve skupině A doplnily týmy Polska a Norska.

V týmu je osm nováčků

Do Finska společně s realizačním týmem odcestuje dvacet reprezentantek. Mezi nimi je devět medailistek z roku 2011. Nejzkušenější hráčkou je Denisa Billá, která bude na MS atakovat hranici stovky odehraných utkání v reprezentačním dresu. "Člověk se po plastice kolena zvedá z nuly. Byla to ohromná motivace. Chtěla jsem dokázat, že na mezinárodní scénu mám," dodala kapitánka týmu Billá, která před rokem absolvovala operaci kolena. Kromě zkušených florbalistek se do Finska podívá i osm hráček, které atmosféru mistrovství světa zažijí poprvé v kariéře. 

Nominace českého týmu:

Brankářky: Lenka Kubíčková (1. SC Vítkovice), Hana Ranochová (Chodov),

Obránkyně: Denisa Billá, Martina Čapková (obě Herbadent Praha 11 SJM), Iveta Hyršlová (FbŠ Bohemians), Klára Leierová (FBC Liberec), Veronika Rybičková (Elite Praha), Hana Koníčková (NST Lappeenranta/Fin.), Denisa Ratajová (SB-Pro/Fin.),

Útočnice: Anet Jarolímová, Martina Řepková, Jana Vojáčková, Eliška Vrátná (všechny Chodov), Veronika Enenkelová, Kamila Paloncyová (obě 1. SC Vítkovice), Adéla Bočanová (FbŠ Bohemians), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Michaela Mlejnková (Red Ants Rychenberg/Švýc.), Hana Sládečková (SB-Pro/Fin.), Tereza Urbánková (KAIS Mora/Švéd.)

Zobrazeno 2110 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:49
Pro psaní komentářů se přihlaste