ne., 13. listopad 2016 12:16

Letošní Turnaj mistrů startuje bez české účasti

Tomáš Berdych na turnaji v Paříži Tomáš Berdych na turnaji v Paříži Zdroj: oficiální twitter ATP World Tour
Londýn – Britská metropole se od dnešního dne až do příští neděle 20. listopadu stane městem tenisu. Již po osmé se zde uskuteční tenisové finále, Turnaj mistrů. Už čtyřikrát tady vyhrál Srb Novak Djokovič. Všemu tenkrát mohl přihlížet i Tomáš Berdych, který se však letos, poprvé od roku 2010, závěrečného turnaje sezony nezúčastní.

Česká tenisová jednička usilovala o Turnaj mistrů dlouho. Největší šancí pro něj byl turnaj v Paříži. V městě nad Sienou se dostal až do čtvrtfinále, ale v cestě mu stál suverén letošní sezony, Andy Murray. Pro účast na turnaji pro nejlepších osm tenistů se musel dostat do semifinále. Britskému tenistovi ale Berdych podlehl a šance na účast v závěrečném podniku Světové túr se zdála být definitivně ztracená. Rodák z Valašského Meziříčí totiž figuroval až na desátém místě žebříčku ATP, dvě místa za postupující osmičkou. Nepomohlo mu ani předčasné ukončení sezony Rafaela Nadala, který figuroval na osmé příčce. Před Berdychem stál stále Dominic Thiem, třiadvacetiletý mladíček, jenž si Turnaj mistrů zahraje vůbec poprvé v kariéře.

Teoretická naděje však svitla paradoxně v Paříži. Milos Raonic si totiž ve vítězném čtvrtfinálovém utkání proti Tsongovi natrhl pravý stehenní sval a doktoři mu doporučili deset dní klidu. Českému tenistovi se tak naskytla příležitost odcestovat do Londýna jako náhradník, který bude čekat, jak se to se zraněním Raonice bude vyvíjet. Zdravotní problémy se ale v minulém týdnu dostavily i na Berdycha a doktoři mu účast i v roli náhradníka zatrhli. Český tenis tak bude po šesti letech na Turnaji mistrů bez naší účasti.

Kdo tedy bude v Londýně patřit mezi favority? Největší pozornost spadá na domácího miláčka Andyho Murrayho. Svěřenec trenéra Ivana Lendla po vítězném pařížském finále totiž sesadil z tenisového trůnu Novaka Djokoviče a stal se novou světovou jedničkou. Na tomto postu bude chtít samozřejmě letošní sezonu dohrát. Ve skupině Johna McEnroea mu v cestě za postupem do play-off bude stát Švýcar Stan Wawrinka, japonská jednička Kei Nišikori a chorvatská hvězda Marin Čilič.

Ve skupině Ivana Lendla na sebe narazí právě nová světová dvojka, Novak Djokovič a rakouský mladík Dominic Thiem, kteří budou ve vzájemném singlu turnaj zahajovat. Ve druhém zahajovacím utkání se pak proti sobě postaví v odvetě pařížského čtvrtfinále Milos Raonic a Gael Monfils.

Zobrazeno 1950 krát
Naposledy upraveno: ne., 13. listopad 2016 16:23
Pro psaní komentářů se přihlaste