čt., 13. duben 2017 14:05

Jarním úklidem k čistější Olomouci

Účastníci Ukliďme Olomouc Účastníci Ukliďme Olomouc Zdroj: Dacebook Udržitelný Palacký
V rámci celostátního projektu Ukliďme Česko uspořádali studenti ze spolku Udržitelný Palacký úklidovou akci ve znečištěných částech Olomouce. Druhou dubnovou sobotu se před přírodovědeckou fakultou sešlo zhruba 40 dobrovolníků, kteří dohromady našli neuvěřitelných 810 kilogramů odpadu.

Nejdůležitější je podle Štěpána Vaškeviče, člena spolku Udržitelný Palacký a organizátora Ukliďme Olomouc, zmapovat místa s největším výskytem nepořádku a zakreslit jej do mapy. Dále informovat veřejnost, zajistit občerstvení a bezpečnostní instruktáž. Svoz odpadu a vypůjčení úklidového nářadí bylo zajištěno od Technických služeb Olomouc. Pytle a rukavice poskytli organizátoři celorepublikové akce a Správa kolejí a menz propůjčila kolečka.


Dobrovolníci byli rozděleni do 6 menších skupinek. Uklízelo se okolo Mlýnského potoka, podél řeky Moravy od přírodovědecké fakulty až k sídlišti Černá cesta. Okolí Vojenské nemocnice až k Obchodnímu domu Senimo se také proměnilo v čistější. Pozitivní zprávou je, že na místech, které se uklízely loni, nevznikly černé skládky. „Bylo to oproti loňskému roku mnohem lepší, ale pořád je na čem pracovat, jde hlavně o osvětu,“ sděluje Štěpán Vaškevič.


Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá vždy jeden den na jaře. Cílem je uklidit nepořádek a nelegálně vzniklé černé skládky. „Více než 70 000 dobrovolníků při letošních jarních úklidech sesbíralo 1 080 tun odpadů na 1 750 místech v celé České republice,“ uvádějí pořadatelé.

Zobrazeno 1835 krát
Naposledy upraveno: so., 15. duben 2017 15:38
Pro psaní komentářů se přihlaste