út., 21. duben 2015 12:08

Studenti Univerzity Palackého budou moci zdarma navštěvovat arcibiskupský palác

Olomouc – V pondělí 20. dubna došlo k podepsání smlouvy mezi rektorem Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslavem Millerem a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Tato smlouva zajistí studentům UP navštěvovat bezplatně prostory arcibiskupského paláce. V budoucnu může dojít i k propojení arcibiskupské knihovny s univerzitní knihovnou.

Smlouva, kterou inicioval sám arcibiskup Jan Graubner, přinese studentům velké množství výhod. Jednou z nich je možnost zapůjčení knih z arcibiskupské knihovny. Ta se zároveň propojí i s katalogem Knihovny UP. Další výhodou bude i to, že arcibiskupský palác bude studentům přístupný i mimo turistickou sezonu, která trvá od dubna do října. Obě strany si od této smlouvy zároveň slibují také přiblížení církve k veřejnosti. Podepsání smlouvy nicméně není první spoluprací mezi Univerzitou Palackého a arcibiskupstvím.  Univerzita totiž využívá arcibiskupský palác pro různé slavnostní události.

Předpokládá se, že propojení obou knihoven využijí především studenti teologie a historie. Graubner poukazuje také na to, že by návštěvu arcibiskupského paláce mohli olomoučtí vysokoškoláci využít i k pochopení historických souvislostí. „Je třeba například vědět, že bez biskupa by univerzita v Olomouci v dějinách nikdy nevznikla," dodává olomoucký arcibiskup.

Pro Univerzitu Palackého se nejedná o první významnou smlouvu s některou z olomouckých institucí. V minulém roce totiž podepsala podobnou smlouvu s Vlastivědným muzeem, která se každoročně obnovuje. 

Zájemci o návštěvu mohou do arcibiskupského paláce zavítat od září do května každý den kromě pondělí. Palác je otevřen od 10 do 17 hodin.

 

 

 

Zdroj citace: http://www.ceskenoviny.cz/regiony/olomoucky/zpravy/smlouva-univerzity-palackeho-s-arcibiskupstvim-propoji-knihovny/1206842

Zdroj fotografie: http://www.vyletnik.cz/vase-tipy-na-vylet/stredni-morava/hana-olomoucko/1370-arcibiskupsky-palac-v-olomouci/

Zobrazeno 1778 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. duben 2015 13:04
Pro psaní komentářů se přihlaste