pá., 5. prosinec 2014 11:36

Studentka strávila tisíc minut cestou z Valašska do Olomouce

Olomouc - Bezmála devatenáct hodin jela studentka Kristýna ze Zubří do sto kilometrů vzdálené Olomouce. Mezistátní expres Košičan, kterým v pondělí odpoledne vyrazila na cestu do školy, byl jen jedním z mnoha spojů, které toho dne zastavila náhlá kalamita. 

 

"Vyjet z domů v 14:56 a dojet do Olomouce v 9:50 ráno je už poněkud silný kalibr. Myslím si, že za to může hlavně počasí. České dráhy to však ještě více umocnily díky své neschopnosti jednat pohotově a rychle," zlobí se studentka Pedagogické fakulty a s úsměvem dodává, že po šestnácti hodinách strávených na nádraží v Lipníku nad Bečvou už toto místo nemůže ani vidět.

Rychlíky, autobusy i tramvaje se zastavily po celé republice. Dopravu zastavily namrzlé troleje. České dráhy na omluvu pro své cestující nabízejí odškodnění. "Cestující, kteří nastoupili jízdu 1. a 2. prosince a jeli vlakem, který byl kvůli ledovce zpožděný o více než 2 hodiny, mají nárok na 100Kč poukázku. Nárok na kompenzaci mohou cestující uplatnit do 16. 12. 2014 na kterékoli pokladně ČD," informuje největší český železniční dopravce na svých stránkách. Svou poukázku si vyzvedla i Kristýna. "S tou stokorunou se se tedy moc nepředali. Za ty peníze se dostanu maximálně zase do Olomuce do školy," povzdechla si studentka.

Kalamita, která na několik dní ochromila dálkovou dopravu v celém Česku, už skončila. České dráhy jsou však i nadále kritizováné za rychlost, se kterou reagovaly, a za nevyužití motorových lokomotiv své dceřiné společnosti ČD Cargo. Komplikace se nevyhnuly ani konkurenčním společnostem Regiojet a Leo Expres. Také jejich spoje nabíraly mnohahodinové zpoždění. Největší český železniční dopravce nyní ubezpečuje, že všechny jeho vlaky jezdí včas podle platného jízdního řádu a slibuje, že se z celé situace do budoucna poučí. "Ještě jednou se omlouváme všem, kterým kalamita v našich vlacích znepříjemnila cestu. Ubezpečujeme, že zkušenosti z této mimořádnosti určitě využijeme pro další práci, " uvedly ČD. 

foto: Matouš Danielka (www.zelpage.cz)

 

Zobrazeno 1561 krát
Naposledy upraveno: so., 6. prosinec 2014 10:42
Pro psaní komentářů se přihlaste