ne., 2. duben 2023 16:36

Světlana Witowská promluvila o slovenské žurnalistice

Debata se Světlanou Witowskou Debata se Světlanou Witowskou Zdroj: Anna Kotková
V rámci festivalu Jeden svět zavítala 29. března do Hradce Králové Světlana Witowská. Po projekci dokumentu Kuciak: Vražda novináře debatovala s návštěvníky nejen o novinářské profesi.

„Doufám, že u nás je situace jiná, než na Slovensku. Já policistům důvěřuji," zhodnotila Světlana Witowská v Hradci Králové. V děbatě porovnávala politickou situaci na Slovensku a v Česku. Odpovídala na dotazy veřejnosti. Přiblížila návštěvníkům práci novináře, promluvila o kauzách veřejnoprávních médií a svých kolegů. Mimo jiné přiznala, že od té doby, co nepracuje v České televizi, je více otevřená ve svých názorech. Stojí na straně pravdy a neuznává novinářskou neutralitu. Tvrdí, že neutrální člověk být nemůže, chce-li zastávat demokratické hodnoty. 

To vše se odehrálo v kině Bio Centrál, které se jako jedno z mnoha kin v republice zapojilo do mezinárodního festivalu Jeden svět. V rámci svého programu představilo dokument o vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky, který byl vytvořen v roce 2022. Do kina zavítala zhruba třetina kapacity návštěvníků a hodinu a čtyřicet minut v tichosti a napětí sledovala dokument. Následovala krátká pauza, kdy kino nedočkavě čekalo na příjezd oceňované novinářky Světlany Witowské. Někteří návštěvníci pauzu využili k občerstvení, jiní odešli. Po patnácti minutách pokračoval komorní program s Witowskou, který skončil pár minut po jedenácté hodině večerní. 

Již pět let uplynulo od vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře odkrývá stopy slovenské mafie a přináší osvětu široké veřejnosti. Soudní proces související s vraždou se znovu otevřel v roce 2022 a dodnes není zcela vyřešen. 

Zobrazeno 692 krát
Naposledy upraveno: po., 3. duben 2023 19:17
Pro psaní komentářů se přihlaste