po., 24. září 2018 22:47

Tenis: Laver cup ovládli hráči Evropy

Hráči Evropy slaví vítězství v Laver cupu Hráči Evropy slaví vítězství v Laver cupu Zdroj: webove stránky Live tennis
Chicago (lb) - Ve druhém ročníku Laver Cupu se stejně jako loni v Praze radovali tenisté evropského výběru. Tým Evropy v čele s nehrajícím kapitánem a bývalou legendou tohoto sportu Björnem Borgem zvítězil nad týmem Světa v poměru 13:8. Rozhodující body zařídili Švýcar Roger Federer a mladičký Němec Alexander Zverev. Sedmatřicetiletý rodák z Basileje si poradil s americkým tenistou Isnerem ve třech setech, když musel odvracet tři mečboly soupeře. Zverev přehrál Kevina Andersona z Jihoafrické republiky také ve třech setech. "Bylo to neskutečně vyrovnané utkání a rozhodlo jen pár míčků. Jsem nadšený, že jsme vyhráli a obhájili titul. To je nedůležitější," rozplýval se po výhře nad Andersonem jednadvacetiletý Zverev.

Dominance Evropy vs. umění čtyřhry

V úvodním hracím dnu to přitom nevypadalo na žádné velké drama. Tým Evropy se ujal vedení 3:1 na zápasy, když Dimitrov přehrál Tiafoeho, Edmund Socka a Goffin Schwartzmana. Jediný bod pro výběr kapitána Johna McEnroea získali ve čtyřhře Anderson se Sockem, kteří udolali Federera s Djokovičem v poměru 6:7, 6:3 a 10:6 v super tie-breaku.

Ve druhém hracím dnu se za vítězství udělovaly dva body. Nejprve zvítězil Zverev nad Isnerem, poté nedal Federer šanci Kyrgiosovi z Austrálie a Evropané byli už ve vedení 7:1. Tenisté vybraní z různých koutů světa však kralovali v obou čtyřhrách. Připsali si na své konto čtyři body a rozdíl ve skóre zůstal stejný jako na konci prvního dne. Evropa vedla v poměru 7:5.

 

Talentovaný mladík Zverev strůjcem úspěchu

V závěrečném dnu představovala výhra zisk tří bodů. Toho využil outsider Kevin Anderson, který v úvodním utkání překvapil světovou trojku a letošního vítěze Wimbledonu a US Open Novaka Djokoviče ze Srbska. Díky Andersonovi se tým Světa dostal poprvé do vedení. To však netrvalo příliš dlouho. Ve druhém zápase proti sobě nastoupili Federer a Isner. Americký tenista, který patří mezi nejlépe podávající hráče na okruhu ATP, se ujal vedení, když vyhrál první set 7:6. Zkušený Švýcar ale zvrátil vývoj zápasu, porazil Isnera v super tie-breaku a vrátil vedení zpět na stranu Evropy. Nabídnutý mečbol proti Andersonovi využil Zverev, který tak zpečetil výhru evropských tenistů ve druhém ročníku Laver cupu

 

„Diváci tady v United Center vytvořili dechberoucí atmosféru. Z mého pohledu šlo o další úžasný týden. Jsem pyšný na svůj tým, především na Sašu Zvereva a Rogera Federera, kteří pro náš tým získali dohromady deset bodů,“ chválil na tiskové konferenci diváky a své dva stěžejní hráče Borg.

Evropané dominovali hlavně ve dvouhrách. Vyhráli jich sedm z osmi. Výběru světa se naopak dařilo ve čtyřhrách, ve kterých slavili vítězství třikrát.

Zkompletovat hattrick v soutěži, kterou založil Federer jako poctu Australanovi Rodu Laverovi, se evropský tým pokusí za rok v Ženevě.

 

Tým Evropy - Roger Federer (Švýcarsko), Novak Djokovič (Srbsko), Alexander Zverev (Německo), Grigor Dimitrov (Bulharsko), David Goffin (Belgie), Kyle Edmund (Velká Británie)

Tým Světa - Nick Kyrgios (Austrálie), John Isner, Frances Tiafoe, Jack Sock (všichni USA), Kevin Anderson (JAR), Diego Schwartzman (Argentina)

Zobrazeno 2328 krát
Naposledy upraveno: ne., 30. září 2018 16:10
Pro psaní komentářů se přihlaste