pá., 16. listopad 2018 02:48

The Epson International Pano Awards 2018 vyhrálo mlhavé Toskánsko

Combing The Sunlight, Tuscany, Italy Combing The Sunlight, Tuscany, Italy Zdroj: Veselin Atnaso
Toskánsko - Úsvit v mlhavém Toskánsku, Jiskra nad Grand Kaňonem, nebo třeba Komplexní život v Japonsku. To jsou někteří vítězové devátého ročníku největší fotografické soutěže The Epson Internationl Pano Awards. I přes dvoutýdenní skluz se nakonec všech 13 porotců shodlo a výsledky byly vyhlášené 8. listopadu na oficiálních stránkách soutěže.

 

Japonská firma Seiko Epson (nebo jen Epson) ve spolupráci s Nikonem ocenila nejlepší panaromatické fotografie roku 2018. Během roku mohli jak profesionální, tak amatérští fotografové zasílat svá nejlepší umělecká díla, a pokusit se vyhrát ceny v hodnotě až v 50 000 USD. Do prestižní fotosoutěže zaslalo 1 251 fotografů z 74 různých zemí přesně 4 937 snímků. Soutěž má 21 různých kategorií, které oslavují nádheru panoramatů, a to především ve dvou hlavních kategoriích: Příroda/ Krajina a Stavebnictví/ Enviroment /Architektura. 

 

Tento rok byl velmi pestrý a na porotce očividně zapůsobila především hra barev, repetice a komplexnosti, která se na fotografiích objevuje. Atanasov Bulhar, jehož fotka vyhrála v kategorii Příroda/Krajina, vyhrál tento rok i fotografa roku World Photography Organisation a Úsvit v Toskánsku, fotografie pořízená v roce 2017, je jeho velkou pýchou. V kategorii Stavebnictví/ Enviroment/Architektura vyhrál německý fotograf Daniel Eisele se svým Komplexním životem.

 

 

Na porotce a širokou veřejnost také zapůsobila fotografie Colina Silleruda, Jiskra (Grand Kaňon, USA). Fotografie, která zabrala týdny příprav a dlouhý čas uprostřed divoké bouřky, vyhrála v kategorii Epson Digital Art Prize. Bouřková sezóna trvá v Grand Kaňonu jen pár týdnů v roce a Sillerud jí málem nestihl. "Musel jsme změnit destinaci, protože obloha byla jasně modrá. Kolem jedné ráno se nade mnou srazily tři bouřky, všechny sršely blesky každých 5-10 sekund. Fotil jsem na automatiku a po hodinách extáze jsem se zhroutil jako malé batole, co neumí stát," vypověděl australskému zpravodaji News.com.au. 

 

Všechny fotografie, jak výherní, tak pouze zúčastněné si můžete prohlednout na stránkách soutěže zde. https://thepanoawards.com/2018-winners-gallery/

Zobrazeno 1712 krát
Naposledy upraveno: út., 20. listopad 2018 11:51
Pro psaní komentářů se přihlaste