čt., 23. duben 2015 19:58

Titul poprvé pro chemiky

Až v sedmém zápase se diváci dočkali odpovědi na otázku "Kdo bude vítězem letošního ročníku hokejové extraligy?" Ani sedmý duel nenabídl jednoznačný průběh utkání, spíše naopak.

Nejtěsnější možný výsledek a zároveň premiérový triumf vystřelil pro Litvínov František Lukeš. Do utkání nastoupil i přes zranění ruky ve druhé formaci, příliš dlouho však na ledě při svém prvním střídání nepobyl. Hned po osmačtyřiceti vteřinách byl totiž litvínovský matador vyloučen za sekání. Další z veteránů Jiří Šlégr pozoroval zápas jen ze střídačky, oslavy si však náležitě užíval. "Odjakživa jsem si tenhle titul hrozně moc přál, Litvínov je srdcová záležitost. Řadím ho hned na druhé místo po Naganu," řekl po zápase.

Litvínov vedl v sérii na zápasy už 3:1, třinečtí Oceláři dokázali dvakrát oddálit zkázu, třetí zápas se jim však stal osudným. V duelu, kde nad hokejovou krásou zvítězil spíše tvrdý boj, diváci museli na gól čekat hodně dlouho. Přesně do času 42:54, kdy vystřelil Hübl. Dostat puk do sítě se mu ale nepodařilo. Lukeš si však najel do prostoru mezi kruhy a nekompromisně propálil Hrubce v třinecké brance. Ten neměl proti jeho střele nejmenší nárok.

O chvíli dříve mohli jít ovšem do vedení domácí. Krásnou individuální akcí přejel přes polovinu kluziště Polanský a pokoušel se zasunout puk za brankovou čáru. Na ni se v poslední chvíli stačil vrátit gólman Francouz. O chvíli později přišel zásah Litvínova, který se ukázal jako smrtelný. V závěrečné hře bez brankáře už jen esteticky upravil výsledek autor první branky František Lukeš. HC Verva Litvínov se tak ve své jubilejní 70. sezoně poprvé zapíše do dějin české extraligy.

O tom, co litvínovští hráči dokázali, ví velice dobře i Jakub Petružálek. „Je to neskutečný pocit, vždyť naše město na tohle čekalo padesát šest let. Před námi tu byly obrovské hokejové ikony, které to nedokázaly. Myslím, že až se za dvacet let sejdeme někde u piva a budeme koukat na fotky, ještě víc nám dojde, co se nám povedlo," okomentoval vítězství.

Zdroj fotografie zde.

Zobrazeno 1286 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. duben 2015 01:26
Pro psaní komentářů se přihlaste