so., 4. březen 2017 14:03

TOP 09 zřejmě odvolá starostu Prahy 5, Radka Klímu

Radek Klíma Radek Klíma Zdroj: Zdroj: Archiv Prahy 5
Praha - Starosta Radek Klíma patrně přijde o své křeslo na radnici. O jeho odvolání rozhodli zastupitelé Prahy 5 za TOP 09. Důvodem pro tento krok je nespokojenost s vedením úřadu a údajná neschopnost zvládání funkce. Změnu nicméně musí odsouhlasit zastupitelstvo, které doposud nebylo svoláno. Od nástupu Klímy do funkce starosty v roce 2010 se jedná o již druhý případ podobného charakteru. 

Čtvrteční zasedání klubu TOP 09 přijalo usnesení o výzvě k rezignaci starosty Radka Klímy. Tu by měl podat do sedmi dnů, jinak bude zastupitelstvem odvolán, a přejde se k volbě nového starosty. Jeho nástupcem do čela radnice by se měl stát Pavel Richter. Oba ale odmítli situaci jakkoliv komentovat. "Základní důvod je nespokojenost z hlediska stavu úřadu, jakým způsobem úřad uvnitř funguje," sdělil serveru Aktuálně.cz radní za TOP 09 Radomír Palovský.

Fungování koalice, tvořené TOP 09, ANO, ODS, lidovci a Demokraty Jana Kasla, by se podle radního Tomáše Homoly, změna dotknout neměla. Kdy k ní ale dojde, není jasné. Schválit ji totiž musí zastupitelstvo městské části Prahy 5, které doposud nebylo svoláno. 

Nejedná se ovšem o ojedinělý případ. Od svého nástupu do čela radnice před sedmi lety byl kvůli podobným okolnostem už jednou odvolán, konkrétně v roce 2012. Svůj neplánovaný odchod odůvodňoval odmítáním krýt nezákonné praktiky. V pozici ho dočasně zastoupil první zástupce starosty Miroslav Zelený. V roce 2014 byl Klíma zvolen podruhé, kdy získal 25 hlasů z celkového počtu 45 zastupitelů.

Zobrazeno 2230 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. březen 2017 21:55
Pro psaní komentářů se přihlaste