po., 8. duben 2024 00:06

Tradiční Pražský půlmaraton se nesl ve znamení rekordů

Tereza Hrochová - nejlepší Češka Tereza Hrochová - nejlepší Češka Zdroj: Markéta Hrabová
Praha – Již 24. ročník Pražského půlmaratonu, který je úvodním podnikem seriálu RunCzech, se uskutečnil minulou sobotu. Zdánlivě bezproblémový průběh závodu cetrem metropole zkoplikovalo počasí. Kvůli horku zkolabovaly desítky běžců a zdravotníci tak museli aktivovat traumaplán. Navzdory tomu ale padl traťový rekord.

Oblíbený Pražský půlmaraton, který se vrátil již po 24., ovládl tuto sobotu centrum Prahy. Závod je určen jak profesionálním, tak rekreačním běžcům. Už od začátku bylo jasné, že účast bude opravdu velká, soudě podle množství lidí v městské hromadné dopravě, která v poslední hodině před startem doslova praskala ve švech. Davy měly namířeno na Bubenské Nábřeží, kde byl start a cíl závodu.

Běžci se vydali na trať přesně v 10 hodin dopoledne za doprovodu Smetanovy Vltavy. Přes nábřeží běželi směrem ke Smíchovskému nádrží, poté zamířili k Tančícímu domu podél druhého břehu Vltavy přes Národní třídu, Václavské a Staroměstské náměstní zpět k řece a Libeňskému mostu, odkud nakonec zamířili zpět na Bubenské nábřeží a do cíle. Všechny jmenované a přilehlé oblasti byly po dobu trvání závodu pro dopravu uzavřené.

Počasí se zprvu zdálo pro závod ideální, po pár okamžicích od startu se ale začala protrhávat oblačnost a závodníci se potýkali s horkem a ostrým sluncem, desítky z nich potřebovali lékařskou pomoc. To ale nezastavilo světového šampiona a favorita závodu v kategorii elite Sebastiana Kimarua Sawe z Keni, který už v polovině závodu atakoval traťový rekord. Tempo si udržel a s časem neuvěřitelných 58:24 zvítězil. „Jsem šťastný, běželo se mi skvěle, trať byla příjemná a Praha je krásné město. Fanoušci mě hnali dopředu,“ řekl Sawe. „Ten rekord, to je masakr, klobouk dolů,“ okomentoval Sebastianův výkon druhý mezi Čechy, Jiří Homoláč. Minutu a půl za Sawem doběhl druhý Geofry Toroitich Kipchumba (KEN) s časem 1:00:01 a třetí se umístil Patrick Kabirech Mosin (KEN) s časem 1:00:15. Mezi Čechy byli nejlepší Patrik Vebr s časem 1:06:15 a s odstupem šestnácti setin za ním Jiří Homoláč. „Jsem spokojený, byl to pěkný souboj. S Patrikem jsme běželi spolu, on mi ale kolem 14 km trochu utekl. Celkově to byl vydařený závod a doufám, že si ho všichni užili," okomentoval akci Homoláč. Třetí mezi Čechy se umístil Martin zajíc s časem 1:08:28. Z žen si nejlépe vedla Selam Fente Gebre (ETH), která zvítězila s časem 1:08:10 o 3 setiny později doběhla druhá Jesca Chelangat (KEN). Třetí s časem 1:09:30 se umístila Nigsti Haftu Tesfay (ETH). Mezi Češkami byla nejlepší Tereza Hrochová, česká reprezentantka na olympiádě v Tokiu, která finišovala s časem 1:14:19.

Rekord nepadl jenom v rychlosti na trati, ale také v počtu závodníků, kteří se dostavili na start, bylo jich 15500. Zahraniční účast dokonce předčila tu českou. Fanoušků a přihlížejících se nejenom zásluhou počasí objevilo také hodně. „Na trati nebyla hluchá místa. Běžně se lidé shlukují hlavně u stratu a cíle, ale tady ne, vytvořili skvělou atmosféru," pochvaloval si již zmíněný Mosin.

Kromě závodu jednotlivců se konal také závod týmů, zdravotnický běh a běh záchranných bezpečnostních složek.

Zobrazeno 126 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 15:21

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste