čt., 16. březen 2017 08:40

Týden knihoven ve vlaku je v plném proudu

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Marek Ruboš
Slovensko -  Železničná spoločnost Slovensko (ZSSK) se po roce opět stala partnerem Týdne slovenských knihoven. Už osmnáctý ročník týdne knihoven oslaví ve vlacích IC na trase Bratislava - Košice možností zapůjčení třiceti knih různých autorů. Akce probíhá v týdnu od 13. do 19. března. Akci organizují Slovenská asociácia knižnic a Spolok slovenských knihovníkov a knižnic. Letošním ambasadorem se stal Ján Gallovič, člen činohry Slovenského národního divadla. Záštitu nad slavnostním zahájením převzal slovenský ministr kultury Marek Maďarič a předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík. ZSSK je jedním z hlavních partnerů této akce spolu s Fondem na podporu umenia a knihkupectvím Martinus.sk.

Akce Týden slovenských knihoven probíhá po celém Slovensku v mnoha různých podobách. Letošním mottem celé akce je "Knihovny pro všechny". Cílem je zviditelnit knihovny jako důležitou součást kultury a přitáhnout nové čtenáře. Na Slovensku se nachází téměř čtyři tisíce knihoven obsahujících kolem čtyřiceti milionů knih. Slavnostní zahájení proběhlo v pondělí 13. března v Dvorane Evanjelického kolégia v Prešově, kde se nachází nejstarší a nejrozsáhlejší historická knihovna ve městě. Týden slovenských knihoven je součástí měsíce knihy, který probíhá celý březen. Měsíc knihy vyvrcholí v pátek 31. března Nocí s Andersenem, kde na děti čekají noční dobrodružství v knihovně plná předčítání a různých tematických her.

"Jsme velmi rádi, že ZSSK si díky tomuto projektu po roku opět připomíná tradici března - měsíce knihy. Cestující si budou moci bezplatně zapůjčit přibližně třicet knih různých žánrů. Věříme, že i tato služba jim zpříjemní jejich cestu vlakem,“ uvedl Filip Hlubocký, předseda představenstva a generální ředitel ZSSK. Takzvané "knižnICe" budou součástí restauračních vozů vybraných vlaků kategorie IC. Jmenovitě se jedná o vlaky IC 521, IC 522, IC 525, IC 520, IC 523 a IC 524. Všechny tyto vlaky jezdí mezi Bratislavou a Košicemi od brzkých ranních hodin až do večera. Tato služba je zcela bezplatná.

Zdroje: ZSSK, SAK

Zobrazeno 1966 krát
Naposledy upraveno: čt., 16. březen 2017 12:27
Pro psaní komentářů se přihlaste