út., 7. únor 2017 18:33

Uber expandoval do Brna

Mezi řidiči je často napjatá situace Mezi řidiči je často napjatá situace Zdroj: www.techadvisor.lk
Brno - Jako nadnárodní společnost firma Uber působí v 500 městech a 80 zemích. K Praze se do statistik od středy 1. února přidalo i Brno. V moravském městě si „taxislužba“ slibuje úspěch, a to hlavně díky studentům a technologickému potenciálu města.

Skrz mobilní aplikaci Uber si od začátku února mohou přivolat řidiče i Brňané, firma totiž opět expandovala. "Dá se očekávat, že poptávka bude v Brně ze začátku vyšší, než jakou zvládnou řidiči uspokojit, takže se může stát, že si lidé počkají déle," odhaduje Tomáš Peťovský, generální ředitel Uberu pro Česko a Slovensko. Myslí si však, že postupem času čekací doba bude podobná té pražské, tedy v průměru čtyři minuty.

Sdílená ekonomika měla vždy své odpůrce, proti Airbnb jsou hoteliéři, u Zonky.cz to jsou banky a Uber je silným konkurentem pro taxikáře. „Vyjeli jsme k několika konfliktům, kde byla v některých případech vyhrocenější atmosféra," popisuje situaci na ulicích policejní mluvčí Pavel Šváb. Taxikáři však s řidiči Uberu bojují i s pomocí právníků, řidič pro Uber totiž nemusí mít složenou taxikářskou zkoušku. „Předali nám podnět k žalobě. Jako její součást navrhují žádost o předběžné opatření, díky kterému by soud mohl zakázal činnost Uberu na území Brna, dokud nebude rozhodnuto, zda je nebo není legální," sdělil Matěj Hollan, náměstek primátora pro dopravu.

Negativní ohlasy na Uber ukazují na fakta, jako je zaběhlá služba Liftago, která srovnává taxislužby ve městě a umožňuje si taxi přivolat a zaplatit prostřednictvím mobilní aplikace. Dalším silným oponentem je hustá síť MHD. "Naším cílem není nahradit ji, ale doplnit," upřesňuje Peťovský.

Zobrazeno 2099 krát
Naposledy upraveno: st., 8. únor 2017 18:00
Pro psaní komentářů se přihlaste