čt., 8. prosinec 2016 15:00

Nabízím pečivo a pomazánku aneb sdílení jídla mezi studenty

Plakát ke sdílení jídla Plakát ke sdílení jídla Zdroj: Barbora Trundová
Olomouc - Spolek Udržitelný Palacký nelení ani na konci semestru a přichází i před blížícím se zkouškovým obdobím s novými a hlavně udržitelnými nápady. Studentům se nelíbí plýtvání potravinami, chtějí na tuto problematiku upozornit a přichází proto s alternativou – facebookovou skupinou Free Food UPOL - sdílení jídla. 

Každému se občas stane, že musí vyhodit nějaké jídlo. Nestíháte ho sníst před odjezdem domů, nakoupili jste si velké množství anebo jste v obchodě sáhli vedle a koupili si něco, co vám nechutná. Je to velmi prosté, stačí se do facebookové skupiny připojit a pak už jen napsat nabídku pro ostatní. Poté čekáte, než se ozve nějaký šťastlivec, kterému ušetříte cestu na nákup a k tomu i pár korun. Přece je to rozhodně lepší, než kdyby jídlo skončilo v odpadkovém koši. „Chceme hlavně upozornit na fakt, že se denně vyhodí do popelnice zbytečné množství užitečných potravin.“ sděluje Veronika Miklíková, členka spolku.

Mimo jiné se ve skupině budete moci podělit o své osvědčené recepty, seznámit se s tipy na skladování jídla nebo jak při nakupování předcházet zbytečným obalům. Pokud se stránka setká s úspěchem, bude Udržitelný Palacký přemýšlet i o konceptu veřejné lednice. Tento projekt přišel z Německa do České republiky zhruba před rokem a nyní funguje už ve čtyřech městech – v Praze, Plzni, Českých Budějovicích a Chrudimi. Ve světe je tzv. foodsharing běžnou záležitostí zhruba od roku 2012.

Zobrazeno 2995 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2016 16:27
Pro psaní komentářů se přihlaste