čt., 20. duben 2023 08:40

Ujeďte z Ruska, píše deník Meduza

Ruský prezident ve výcvikovém středisku ve Rjazaňské oblasti v Rusku, říjen 2022 Ruský prezident ve výcvikovém středisku ve Rjazaňské oblasti v Rusku, říjen 2022 Zdroj: Michail Klimentjev (https://ukrayina.pl/ukrayina/7,183471,29099230,kreml-omowil-atak-nuklearnym-na-ukraine-kindzal-sprowadzono.html)
Ruský zpravodajský web vyzývá Rusy, kteří nechtějí jít bojovat, aby zemi opustili. Nově jim může být předvolání na frontu zasláno i elektronicky, při nenarukování hrozí omezení práv.

Podle zákona, který 11. dubna přijala Státní duma a následně byl podepsán prezidentem, není nutné doručit předvolání do armády přímo do vlastních rukou. Může být odesláno do Gosuslug (informačního portálu, který propojuje občany se státními institucemi). Poté je považováno do doručené, nehledě na to, zda si jej příjemce přečetl. S předvoláním se mu automaticky uzavírá možnost odjet z Ruska.

V případě, že dotyčný nemá účet v Gosuslugach, je předvolání zasláno poštou a po sedmi dnech je, i v případě nevyzvednutí, považováno za doručené. Pokud se do dvaceti dnů ruský občan nedostaví na určené místo, mohou být „dočasně“ omezena jeho práva. Například nebude moci podnikat, dostane zákaz řídit a zaregistrovat auto, získat půjčku nebo prodat a koupit nemovitost. Trestně zatím však zákon postihuje pouze ty, kteří se vyhýbají vojenské službě, nikoliv mobilizaci.

Ačkoliv momentálně masová mobilizace neprobíhá, prezident Putin nepodepsal prohlášení o jejím konci a úřady ji tak mohou kdykoliv obnovit. Pravděpodobnost, že se tak stane je vysoká. V současnosti ji Duma plánuje vytvořit jednotnou databázi s osobními údaji potenciálních rekrutů.

„Zákon navíc stanovuje dodatečné pravomoci pro subjekty Ruské Federace. Ty pak mohou samy přidat doplňující omezení, například nevyplácet náhrady sirotkům, dokud se sami nenarukují. To vše znamená, že stát může přijmout v podstatě fašistická opatření,“ říká pro web Meduza vojenský právník, který si přál zůstat v anonymitě.
Odjet tedy z Ruska? „Ano, jestliže nechcete bojovat a máte možnost odjet.“

Zobrazeno 300 krát
Naposledy upraveno: po., 24. duben 2023 11:44
Pro psaní komentářů se přihlaste