so., 6. duben 2019 22:44

Uplynulo třicet let od smrti Karla Zemana

Jeden z našich nejvýznamnějších filmových tvůrců Jeden z našich nejvýznamnějších filmových tvůrců Zdroj: https://muzeumkarlazemana.cz/muzeum-karla-zemana/karel-zeman/
Zlín - V pátek 5. dubna jsme si připoměli 30 let od úmrtí jednoho z nejslavnějších českých režisérů, scénáristů a výtvarníků Karla Zemana. 

I když je tomu již přes čtvrt století, stále jsou snímky tohoto významného režiséra známé a oblíbené. Mezi jeho nejznámější filmy patří Cesta do pravěku, která se letos dočkala nové digitální restaurace a měla premiéru 3. dubna a brzy poputuje do kin. Jedná se první film kombinující hranou, animovanou a loutkovou složku. Je to již třetí Zemanův film, který dosáhl této rekonstrukce.

Karel Zeman vystudoval obchodní školu a udělal si kurs reklamního výtvarnictví. Doma si natáčel amatérské loutkové filmy. S Hermínou Týrlovou a Bořivojem Zemanem pracovali na snímku Vánočni sen. Od roku 1943 se začal profesionálně věnovat animaci a trikovým záběrům v kudlovských ateliérech ve Zlíně. Řada jeho děl se stala součástí světově vysoce ceněných celovečeních filmů, mezi ktéré patří Vynález zkázy, který mu přinesl světovou slávu a byl prodán do 72 zemí, Baron Prášil, Ukradená vzducholoď a další. Britský režisér a animátor John Stevenson skoro třicet let hledal Karla Zemana. Snažil se dostat k lepším materiálům. Jednou se dostal do Muzea Karla Zemana a od té doby se přátelí se zakladateli a Muzeum opakovaně navštěvuje.

„Filmy nestárnou, protože mají užasnou poetiku, hodně často humor, dobrodružství a jsou výtvarně stylizované a to je to, co děti hledají a mají rády,“ uvedl Ondřej Beránek, filmový producent a spoluzakladatel Muzea Karla Zemana Karlu Zemanovi se přezdívá filmový kouzelník nebo Meliesův nástupce a mimo jiné instpiroval i řadu světových režisérů, vedle Johna Stevensona i Stevena Spielberga. Ondřej Beránek o tom řekl: „Každá generace filmařů čerpá z těch předchozích. My jsme se potkali s Timem Burtonem, Terry Gilliamem, filmy Karla Zemana z 60. let se distribuovaly po celém světě.“

Zobrazeno 1131 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. duben 2019 12:26
Pro psaní komentářů se přihlaste