st., 14. duben 2021 10:30

Uzávěřka přestupů v NHL: Kdo změnil dres?

Jakub Vrána poprvé mění dres. Jakub Vrána poprvé mění dres. Zdroj: https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-nhl/394529/vymena-vrany-je-trhakem-uzaverky-byl-frustrovany-dodal-k-trejdu-gm.html
Poslední hodiny přestupového období v kanadsko-americké NHL nám vždy přináší nečekané a překvapivé výměny hráčů. Pondělní večer tak nebyl výjimkou. Dres změnilo několik zvučných jmen, včetně dvou českých hráčů.

Nejvíce skloňovaným hráčem, který měl na konci přestupového období změnit dres, byl Kanaďan Taylor Hall. Jednička draftu 2010 a držitel Hart Trophy z roku 2018, se stěhuje z Buffala Sabres do Bostonu Bruins. Zde se potká s Davidem Pastrňákem, Danielem Vladařem a Davidem Krejčím. Právě s posledně jmenovaným by měl tento 29letý křídelník odehrát zbytek sezóny. Hall letos zapadl do podprůměru Buffala, které atakovalo historický rekord v počtu porážek v řadě. Za 37 zápasů v dresu "Sabres" si stihl připsat dvě branky a 17 úspěšných nahrávek. Generální manažer Bruins Don Sweeney věří, že si Hall vzpomene na předchozí léta, kdy patřil mezi nejlepší hráče ligy. Společně s Hallem putuje do Bostonu Curtis Lazar, naopak Bruins se vzdávají Anderse Bjorka a volby ve druhém kole draftu 2021. 

Nejkontroverznější přestup se udál na trase Washington – Detroit. V hlavním městě USA se rozloučili s Jakubem Vránou, Richardem Pánikem, prvním kolem letošního draftu a druhým kolem draftu 2022. To vše za jediného hráče Anthonyho Manthu. Tento 26letý rodák z Longueuil v Kanadě, který je známý svou „neviditelnou" bílou hokejkou, odchází z Detroitu po necelých sedmi letech. V letošní sezóně odehrál za Detroit 42 utkání, ve kterých vstřelil 11 gólů a přidal 10 asistencí. Generální manažer Detroitu Steve Yzerman si jako protihodnotu za Manthu vyžádal českého křídelníka Jakuba Vránu a Richarda Pánika ze Slovenska. Vrána letos neprožívá dobrou sezónu. Na začátku dubna se dvakrát nevešel do sestavy a od kouče Petera Lavioletta se na něj vrhla kritika. Po této sezóně Vránovi vyprší dvouletý kontrakt a stane se tak chráněným volným hráčem. V celku Detroitu by mohl dostat mnoho prostoru ve formě prvních dvou formací. Přeci jen je tomuto šampionovi NHL z roku 2018 pouze 25 let a Steve Yzerman v něm vidí potenciál. 

Po Vránovi změnil dres i další Čech David Rittich. Osmadvacetiletý brankář mění klub v rámci NHL poprvé v kariéře. Po sezóně 2015/16 odešel z Mladé Boleslavi do Calgary. Jihlavský rodák odchytal za Calgary celkem 130 zápasů. Úspěšnost zákroků dostal nad 90 % a dále si na své konto připsal čtyři zápasy, ve kterých neinkasoval. Ritticha Calgary vyměnilo do dalšího kanadského týmu, konkrétně do Torronta. Zde by měl bojovat o pozici jedničky s Jackem Campbellem.

Mezi další zajímavé přestupy jistě patří výměna Erika Gustafssona z Philadelphie Flyers za 7. kolo letošního draftu Montrealu Canadiens, nebo výměna Jordieho Benna z Vancouveru Canucks za 6. kolo letošního draftu Winnipegu Jets.

Zobrazeno 1152 krát
Naposledy upraveno: st., 14. duben 2021 11:30
Pro psaní komentářů se přihlaste