st., 23. duben 2014 15:29

V Cannes bude letos uveden český film

Na hlavní soutěžní seznam, který čítá osmnáct filmů, a který byl před pár dny zveřejněn uměleckým ředitelem filmového festivalu v Cannes Thierry Frémauxem, se letos bohužel nedostal žádný český ani slovenský film. Přesto si můžeme připsat nemalý úspěch. Jeden český snímek byl totiž vybrán do přehlídky nezávislých filmů.

 

Jedná se o celovečerní film Cesta ven scénáristy a režiséra Petra Václava, který již dříve získal v Locarnu ocenění Stříbrného leoparda za film Marian a Zlatého ledňáčka za snímek Paralelní světy.

Cesta ven byla vybrána do sekce čítající pouze devět filmů, které každoročně vybírá Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce L’ACID. Cesta ven vypráví příběh romské ženy, která ve svém životě naráží na předsudky společnosti, zažívá materiální problémy i pocity bezradnosti. Úřady nastavily ve jménu finanční krize a v rámci úspor pravidla vylučování ze systému sociální podpory. Všichni tonou v dluzích, romská soudržnost se začíná vytrácet a žena se nemá na koho obrátit s prosbou o pomoc. Čeští diváci si budou moci na film zajít do kin od 29. května.

Zobrazeno 1835 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste