út., 17. duben 2018 13:54

V Nizozemsku vznikl sebevražedný sarkofág

Přístroj Sarco Přístroj Sarco Zdroj: Profimedia.cz
Amsterdam – Na pohřebním veletrhu v Amsterdamu se návštěvníkům pomocí virtuální reality představil kontroverzní vynález v podobě sebevražedného přístroje, který na pohled vypadá jako futuristický sarkofág.

Tato technologická „vychytávka“ pochází z dílny australského zastánce eutanazie Philipa Nitschkea, o jejíž design se postaral Nizozemec Alexander Bannink. Přístroj nese název Sarco, což je zkratka pro sarkofág, jehož vzhledem je vynález charakteristický. Princip zařízení spočívá v tom, že má člověk možnost zabít se pouhým stisknutí tlačítka. Součástí přístroje je také oddělitelná rakev a bombička dusíku.

Osoba, která chce zemřít, stiskne knoflík a prostor se naplní dusíkem. „Zpočátku bude člověk malátný, ale pak rychle ztratí vědomí a zemře,“ cituje Nitschkeho server listu The Guardian. Jedná se tedy o klidnou a nenásilnou smrt. Z právního hlediska tento kontroverzní vynález řeší problematiku asistované sebevraždy, tedy přítomnost druhé osoby při sebevraždě, která nese trestní odpovědnost.

Autor 3D modelu podotýká, že stisknout knoflík je lepší než skočit pod vlak. „Věřím, že vybrat si, kdy zemřeme, je základním lidským právem, není to jen výsada těžce nemocných,“ řekl Nitschke. „První plně funkční přístroj, jejž lze vyrobit na 3D tiskárně, by měl být k mání do konce roku. To znamená, že každý, kdo si bude chtít Sarco vyrobit, si plánek stáhne do počítače, a pak použije vlastní tiskárnu,“ informuje ČTK.

Zobrazeno 2226 krát
Naposledy upraveno: po., 23. duben 2018 11:09
Pro psaní komentářů se přihlaste