čt., 7. listopad 2019 08:45

V Ostravě proběhla dražba sedaček z Bazalů. Výtěžek poputuje na pomoc dětem

Fotbalisté Baníku s náměstkyní primátora Andreou Hoffmannovou Fotbalisté Baníku s náměstkyní primátora Andreou Hoffmannovou Zdroj: ostrava.cz
Ostrava - V půběhu října se konala ojedinělá benefiční akce na podporu sportu dětí z domovů. V internetové aukci se prodalo celkem 90 původních sedaček z legendárního stadionu Bazaly, který v posledních letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Výtěžek bude rozdělen na sportovní vybavení ostravským dětským domovům.

Aukce probíhala od 4. do 31. října na internetu. Celý projekt iniciovala náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová spolu se zástupci společnosti Vítkovice aréna a Fotbalovým klubem Baník.

K prodeji organizátoři nabídli 40 plastových a 50 kovových sedaček. Vyvolávací cena pro plastové sedačky byla tisícovka, pro ty kovové pak pět set korun.

Plastové sedačky byly ještě donedávna k vidění před obchodním centrem Forum Nová Karolina jako součást jedné z instalací projektu Landscape. Ten měl zvyšovat povědomí o architektuře a veřejném prostoru. Nejstarší kovové sedačky jsou pak uloženy v prostorách Městského stadionu Ostrava. 

Hodnotu sedaček zvyšovali také podpisy hráčů týmu Baníku. Podepsali se například Milan Baroš, Jan Laštůvka nebo Marek Jankulovský. Lidé mohli taky během celé doby trvání akce přispívat na transparentní účet, který klub a město speciálně zřídili.

Výtěžek z aukce, který ještě není momentálně znám, organizítoři věnují čtyřem dětským domovům, a to konkrétně Dětskému domovu Ostrava-Hrabová, Dětskému centru Domeček, Dětskému domu Úsměv a Dětskému domu na Vizině. 

Na stadionu Bazaly hrál tým Baníku Ostrava od roku 1959, areál definitivně uzavřli statici na konci sezony 2014/2015. Příčinou byl špatný technický stav. 

Nově opravené Bazaly poslouží jako tréninkové centrum Klubové akademie Ostravy, určené nadaným hráčům ve věku od 6 do 19 let.

Hlavní hrací plochu investoři rozšířili a může se využít jako tři příčná tréninková hřiště, ale také jako hřiště standardních rozměrů. Součástí areálu jsou rovněž plochy pro nácvik obratnosti a vytrvalostní trénink. Pod novou tribunou se nachází i krytá šedesátimetrová běžecká dráha. Dále je zde nová tělocvična, posilovna a prostory pro fyzioterpeuta. Hlediště má kapacitu 450 diváků. 

Modernizaci celého stadionu financovalo město Ostrava, Moravskoslezský kraj a investor společnost Vítkovice aréna. 

Zobrazeno 913 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 12:39
Pro psaní komentářů se přihlaste