st., 28. říjen 2015 21:21

Noví vojáci a vojákyně přísahali v Praze věrnost státu

Praha - Na Hradčanském náměstí přísahalo věrnost České republice a jejím občanům 875 vojáků - 625 nových branců a 250 studentů Univerzity obrany. Slavnostní akt proběhl u příležitosti 97. výročí vzniku Československa za přítomnosti prezidenta a vrchního velitele ozbrojených sil Miloše Zemana. 

Stovky lidí přišly ve středu 28. října podpořit při slavnostní přísaze mladé vojáky a vojákyně na Hradčanské náměstí. Po 13. hodině nastoupily jednotlivé čety před shromážděné přihlížející a vyčkávaly na příchod Miloše Zemana. Ten předstoupil v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a pražského arcibiskupa Dominika Duky. Složení přísahy přihlížel i předseda Senátu Milan Štěch, místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Slavnostní přísaha je významným mezníkem v životě každého vojáka. Představuje nejen zavázání k plnění občanských a vojenských povinností, ale jedná se také o právní a morální akt. V neposlední řadě je závazkem k dodržování hodnot ozbrojených sil ČR, jimiž je i čest a odvaha. Přísaha znamená také slib k případnému nasazení života ve jménu státu v případě ohrožení vlasti. Požadavky a závazky vyplývající z přísahy pak platí po celou dobu vojenské kariéry. Jak zaznělo na Hradčanském náměstí, vojenská služba pak znamená uspokojení a hrdost pro samotné vojáky, ale i pro všechny občany ČR. Je to náročná a tvrdá práce, ale je to krásná práce, protože má smysl," poznamenal Martin Stropnický.

Přísaha a sborové „Tak přísaháme!“ zazněly za doprovodu Smetanovy Vltavy, po níž následovala česká hymna s výstřely v pozadí. Přítomní si vyslechli i prezidentovu řeč, pronesenou po jeho gratulaci vojákům ke složení přísahy. Mimo jiné se okrajově vyjádřil i k uprchlické krizi. Zmínil, že hlavním problémem zbytečných trestných činů páchaných uprchlíky, což je podle něj především nelegální migrace, je špatné zabezpečení hranic. Celou akci, která je zároveň důležitou celostátní událostí, zakončil slavnostní pochod.

Vojenská přísaha vojáků Armády České republiky (platí od roku 1993)

"Já, voják ozbrojených sil, vědom si svých občanských a vlasteneckých povinností, slavnostně prohlašuji, že budu věrný České republice. Budu vojákem statečným a ukázněným a budu plnit ustanovení vojenských předpisů. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení. Pro obranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život. Tak přísahám!"

Zobrazeno 2705 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:23
Pro psaní komentářů se přihlaste