út., 20. únor 2024 12:54

V Řecku zvítězila rovnost. Stejnopohlavní páry zde mohou uzavírat manželství

Svatba dvou mužů Svatba dvou mužů Zdroj: Kyodo, Reuters
Řecko - Středomořský stát se ve čtrvtek připojil k řadě evropských zemí a zlegalizoval manželství pro stejnopohlavní páry. Řecko se stalo šestnáctou zemí v Evropské unii, která tak učinila. Premiér Mitsotakis mířil k lepším právním podmínkám dětí v zemi.

Uzákonění manželství stejnopohlavním párům přinese významné zlepšení práv a uznání LGBTQ+ lidí v zemi. Nový řecký zákon garantuje rovná práva a sociální výhody stejné jako mají heterosexuální páry, včetně možnosti adopce a stejných práv na děti obou partnerů. Pro schválení zákona hlasovalo 173 z 300 poslanců v čele s premiérem Mitsotakisem. Premiér uvedl, že „Řecko potřebovalo sjednotit práva občanů." Tento zákon podle něj zobrazuje zemi jako progresivní a demokratickou. Pravoslavná církev se zákonem nesouhlasí, podle ní nemají homosexuální páry na rovnocený sňatek právo a slovo manželství znamená svazek mezi mužem a ženou. Jako důkaz svého nesouhlasu uspořádala církev protesty v hlavním městě Aténách a vyjadřuje silný odpor k uzákonění.

Protesty ze strany církve nezabránily queer komunitě oslavovat. „Neskutečné, tohle je obrovský krok vpřed pro práva LGBTQ+ lidí v ortodoxních křesťanských zemí a v Evropě celkově. Je povzbudivé vidět takový pokrok, který má pozitivní dopad na životy mnoha lidí," komentuje událost na platformě X uživatel Bendollar. Řecko se stalo první pravoslavnou zemí, která uzákonila stejnopohlavní manželství a stala se šestnáctou zemí v Evropské unii. 

Nechá se Česko inspirovat?
V roce 2006 uzákonila Česká republika možnost vstoupit do registrovaného partnerství. Od té doby se otázka manželství pro všechny objevuje v českém veřejném prostoru častěji. Zatímco například v tradičně katolicky založeném Španělsku mohou homosexuálové uzavírat manželství už od roku 2005, v ateistickém Česku se vede stále tvrdá debata. Od roku 2017 se ve sněmovně začalo mluvit o manželství homosexuálních párů v reakci na uzákonění manželství pro všechny v Německu. Novela postoupila do prvního čtení a na pár let se na ní zapomnělo. Roku 2023 se opět dostala do programu a nyní postupuje do třetího čtení. 

 

Zobrazeno 399 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 12:03
Pro psaní komentářů se přihlaste