pá., 13. prosinec 2019 02:04

Prosíme, zvažte letos možnost oslavit Vánoce bez násilí, vyzývá organizace Otevři oči

Pouliční prodej tzv. vánočních kaprů Pouliční prodej tzv. vánočních kaprů Zdroj: vanocebeznasili.cz
Praha – Dobrovolníci skupiny Otevři oči, aktivisté za práva zvířat, uspořádali ve čtvrtek v hlavním městě pochod s cílem informovat veřejnost o utrpení tzv. vánočních kaprů. „Rádi bychom české veřejnosti připomenuli pravou podstatu vánočních svátků, kterou je klid a mír. Slavit Vánoce pouličním zmasakrováním statisíců ryb považujeme za nesmyslné a kruté," upozorňuje Tereza Vandrovcová, mluvčí organizace Otevři oči. 

Pro kapry je celý proces od výlovu přes vyhladovění, opakované přemisťování a následné zabití velice stresující a bolestivý. Ostatně není žádnou výjimkou spatřit v kádích poraněné či umírající ryby,” doplňuje Vandrovcová.

Demonstrativní zalepení úst účastníků pochodu poukazovalo podle slov Vandrovcové na skutečnost, že ačkoliv nemůžou ryby křičet, prožívají během výlovů, přemísťování i prodejů ohromné utrpení.

Pochod od Florence k Národní třídě trval asi hodinu a aktivisté ho zakončili závěrečným proslovem. „Prosíme, zvažte letos možnost oslavit Vánoce bez násilí," vyzýval jeden z aktivistů veřejnost v rámci pochodu.

„Během pouličního prodeje s kapry často manipulují nedostatečně proškolení prodejci, kteří je z pohodlnosti vytahují z vody za žábry nebo jim ulamují ploutve, pokud se omylem zachytí v oku síťky. Dále dochází k bezdůvodnému odkládání kaprů na vzduchu, nedostatečnému omračování před porcováním nebo kuchání bez předchozího vykrvení. Problematické je také přenášení živých kaprů v igelitových taškách a neodborné domácí zabíjení, kdy jsou kapři doslova umláceni k smrti zcela nezkušenými lidmi,” popisuje hlavní problémy spojené s prodejem kaprů Vandrovcová z organizace Otevři oči.

Na webových stránkách vanocebeznasili.cz se mohou lidé inspirovat sedmi veganskými recepty na štědrovečerní večeři. Na těchto stránkách si můžou lidé přečíst i více o utrpení, které kapři měsíce před porážkou prožívají.

„Vědecký výzkum dokazuje, že ryby trpí strachem a očekáváním bolesti. Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů a lidí. Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a zraněné psy, kteří jsou prodáváni v přeplněných klecích," uvádí zoolog Andrzej Elzanowski.

Podle jeho slov kapři trpí také řadou infekcí a parazitů. Šíření těchto nemocí je ve stísněných podmínkách ve špinavé vodě velice snadné, pomáhá tomu i snížený imunitní systém způsobený stresem. Aktivisté upozorňují i na hlad, kterým kapři trpí. Dva měsíce před porážkou totiž nedostávají krmivo, aby se tím zlepšila kvalita podávaného masa.

Kampaň Vánoce bez násilí tiskne informační letáky s recepty rostlinných alternativ vánočních pokrmů a šíří je na sociálních sítích. Také po Praze pořádá veganské vánoční ochutnávky. V rámci kampaně proběhne v Praze také koncert pro kapry, a to 21. 12. Dále se bude v 15 českých městech odehrávat tzv. tichá ulička pro kapry nebo například satirický prodej vánočních psů v Brně.

Zobrazeno 2161 krát
Naposledy upraveno: so., 14. prosinec 2019 10:24

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste