pá., 4. březen 2022 14:41

Ve Francii udělovali filmové ceny. Césara za nejlepší film získalo drama Ztracené iluze

Cate Blanchettová Cate Blanchettová Zdroj: Reuters
Francie - V pátek večer proběhlo udělování filmových cen César, které tentokrát ovládl film Ztracené iluze režiséra Xaviera Giannoliho. Historické drama získalo cenu za nejlepší film. Zvítězilo celkem v sedmi kategoriích, navrch mělo například ve scénáři či kameře. Čestný César za kariéru putoval do rukou australské herečky Cate Blanchettové.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal francouzský filmový herec Benoît Magimel, který ztvárnil hlavní roli v dramatu De son vivant. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Valérie Lemercierová, která si zahrála zpěvačku Aline Dieu v bibliografickém snímku Hlas lásky.


V soutěži o nejlepší animovaný film se utkaly dva snímky s českou stopou - Přes hranici francouzské režisérky Florence Miailheové a Myši patří do nebe českých tvůrců Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové. Vítězem kategorie se však nakonec stal snímek tvůrce Patrika Imberta – Vrchol nebes.


Jako nejlepší zahraniční film byl vyhlášen snímek Otec od francouzského dramatika Floriana Zellera.


Dějištěm předávání cen se stal pařížský koncertní sál L’Olympia. Došlo také k připomenutí dvou významných francouzských herců, kteří zemřeli v loňském roce, a to Jeana-Paula Belmonda a Garparda Ulliela.

Cílem letošního ročníku bylo také smazat neblahý dojem z předešlých let. V roce 2020 získal cenu za režii Roman Polanski, který byl obviněn ze znásilnění. V důsledku toho došlo k situaci, kdy herečka Adele Haenelová opustila sál. Dle BFM TV bylo propadákem také loňské udělování cen, kdy jej na obrazovkách sledovalo pouze 1,6 milionů diváků z celkem 67 milionů obyvatel Francie. Letos tedy pořadatelé vsadili na známé tváře. Porotě předsedala monacká filmová režisérka a scénáristka Daniele Thompsonová. Role moderátora se ujal francouzský režisér, herec a spisovatel Antoine de Caunes.


César je francouzské filmové ocenění udělováno od roku 1976 Filmovou uměleckou akademií. Klíčovým cílem udělování je zviditelnění nejlepších francouzských filmů. O první místo v žebříčku Césarů se dělí snímky Cyrano z Bergeracu a Poslední metro. Oba již získaly celkem 10 ocenění. Jméno dostala cena podle tvůrce bronzové trofeje, sochaře Césara Baldacciniho.

Zobrazeno 683 krát
Naposledy upraveno: pá., 4. březen 2022 17:51
Pro psaní komentářů se přihlaste