pá., 11. březen 2016 12:32

Ve Švédsku otevřeli obchod bez prodavačů

Švédské pobřežní městečko Viken nedávno otevřelo svým obyvatelům novou drobnou večerku. Jakmile do ní vstoupíte, na pozdrav vám asi nikdo neodpoví. Obchůdek je totiž plně samoobslužný, nehledejte v něm pokladního a dokonce ani pokladnu.

S nápadem otevřít plně samoobslužnou prodejnu přišel tamní IT technik a specialista Robert Ilijason. K nákupu stačí pouze chytrý telefon s aplikací. Pak už můžou zákazníci přes fotoaparát vesele markovat zboží. Na konci měsíce aplikace vystaví účet k úhradě. Obchod má otevřeno 24 hodin denně, takže zavírací doby se lidé bát nemusí.

Na otázku, zdali nemá strach ze zlodějů, se Robert jen usmívá: „Obchod hlídá šest kamer. Kdyby se ho někdo pokoušel, dostanu na svůj telefon zprávu, že dveře jsou příliš dlouho otevřené a stihnu doběhnout s páčidlem. Bydlím totiž kousek odsud.“

Iljason si od svého nápadu slibuje návrat obchodů na vymírající švédský venkov, jehož ekonomika drobným obchodníkům zrovna nepřeje. Majoritní starší obyvatelstvo Vikenu si ale s moderními technologiemi příliš nerozumí. Provozní tak do budoucna zvažuje zaměstnání jednoho člověka, který by zákazníkům pomáhal s technickou stránkou nákupu.

Zobrazeno 1984 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:45
Pro psaní komentářů se přihlaste