st., 24. květen 2023 17:21

Veřejnosti se po rekonstrukci slavnostně otevřel Červený kostel s moderní přístavbou

Interiér nové přístavby kostela Interiér nové přístavby kostela Zdroj: Tomáš Petržela
Olomouc - Z kostela sklad a ze skladu kulturní centrum pro dvě ste návštevníků. Přestavba z pera atelieru-r je u konce.

Od 17. května probíhal na třídě Svobody multižánrový festival, kterým byl Červený kostel otevřen olomoucké veřejnosti. Během festivalu mohli návštěvnici slyšet autorské čtení, koncerty a také přednášky. Na akci vystoupila například Alena Mornštajnová nebo restaurátor Radomír Surma. Devatenáctého května v kostele proběhlo celonárodní zahájení akce Muzejní noc. V neděli pak festival zakončilo představení Divadla na cucky.

Rekonstrukce kostela probíhala dva roky a realizoval ji atelier-r. Ten se proslavil svou rekonstrukcí hradu Helfštýn nebo Aplikačním centrem BALUO v areálu Fakulty tělesné kultury Uiverzity Palackéhov v Olomouci. Na zdobných prvcích kostela se podílel olomoucký sochař Jan Dostál. Jeho známou sochu Stvůra mohli Olomoučané v minulosti vidět ve Smetanových sadech. Financování projektu se pak z více než dvou třetin podařilo pokrýt z fondu Národního plánu obnovy a z fondů ministerstva kultury.

Samotný kostel byl vystavěn roku 1902. Počátkem šedesátých let byl odsvěcen, aby mohl začít fungovat jako sklad knih pro univerzitní knihovnu. Tomuto účelu sloužil až do roku 2019, kdy z něj byly knihy vystěhovány do nového skladu v Hejčíně. Tím se otevřela cesta k transformaci objektu na kulturní centrum s kapacitou 200 míst. Vznikl tak komorní prostor, který bude v budoucnu využitelný pro různorodý kulturní život.Červený_kostel.jpg

Zobrazeno 660 krát
Naposledy upraveno: po., 29. květen 2023 09:26
Pro psaní komentářů se přihlaste