po., 6. leden 2014 21:29

Vládní strany konečně podepsaly koaliční smlouvu

Lídři ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO podepsali v pondělí 6. ledna v poslanecké sněmovně koaliční smlouvu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že se jedná o koaliční smlouvu, která vytváří předpoklady pro vznik nové vlády. Doufá také, že vzniklá koalice zlepší fungování státu a posílí jeho stabilitu. „Vznikající koalice je připravena jak po programové, tak po personální stránce na to, aby se ujala vládní odpovědnosti,“ poznamenal při podpisu Sobotka.

 

 

První kroky nové vlády povedou ke stabilizaci zdravotnictví a k zajištění funkčnosti úřadů práce. Na padesátistránkovém programu se trojkoalice dohodla už před Vánoci. Budoucí kabinet slibuje mimo jiné zvýšení důchodů a minimální mzdy, daňové slevy pro druhé dítě a zrušení zdravotnických poplatků. Od roku 2015 také plánuje snížení DPH na léky, knihy, pleny a dětskou výživu. V dokumentu je popsán i poměr zastoupení jednotlivých stran ve vládě a principy jejich spolupráce. Hnutí ANO se bude starat o finance, dopravu, spravedlnost a obranu. ČSSD by měla obsadit ministerstva vnitra, zdravotnictví, zahraničí, průmyslu a práce a lidovci nominovali své kandidáty na post ministra zemědělství, kultury a vícepremiéra pro vědu.


Seznam kandidátů je od 3. ledna v rukou prezidenta Miloše Zemana a Sobotka uvedl, že i přes případný nesouhlas bude koalice za konečným seznamem nominací do vlády stát.

Zobrazeno 1774 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste