čt., 24. říjen 2024 22:47

Vodácký maraton na Vltavě přilákal účastníky z celého světa

Přípravy závodníků v posledních minutách před hromadným startem z Rožmberka nad Vltavou Přípravy závodníků v posledních minutách před hromadným startem z Rožmberka nad Vltavou Zdroj: Archiv autorky
Již po dvaadvacáté se na vltavských vlnách konal úspěšný Krumlovský vodácký maraton, závod pro profesionální i laické sjezdaře. Na trasách dlouhých 11, 25 nebo 36 kilometrů závodníci v sobotu 12. října ukázali, jak dokáží zkrotit vodní živel. Závodu se zúčastnili i snoubenci z pařížských olympijských her - Josef Dostál a Anežka Paloudová.
Krumlovský vodácký maraton 2024 - Official aftermovie Krumlovský vodácký maraton

Šest stupňů nad nulou, vůně řeky a hemžení sportovců shánějících vše potřebné na závěr vodácké sezóny – tak vypadaly ranní přípravy na Krumlovský maraton. Naposledy se napít horkého čaje, obléknout neopren a připravit se na start. Vodáckou komunitu jako každý rok neodradilo ani chladné počasí – maraton je prostě událost, kterou si žádný milovník vodních sportů nechce nechat ujít. I proto se tohoto jihočeského závodu již dvakrát zúčastnil i Petr Pavel – jednou jako prezidentský kandidát, podruhé jako hlava České republiky. Z letošního ročníku se však nakonec kvůli nedostatku času musel odhlásit.

Maraton pro dospělé startoval jako obvykle ze dvou nástupních míst. Kanoisté a kajakáři odstartovali z Vyššího Brodu, aby se vydali na trasu dlouhou přes 36 km. Po cestě je čekalo dohromady devět nástrah v podobě jezů. Jelikož většina závodníků této trasy závodí na velice vratkých rychlostních lodích, není hromadný start ani splouvání jezů jednoduchou záležitostí. Každoročně je proto kvůli bezpečnosti rozmístěno podél řeky přes 70 záchranářů. Čas nejlepších sjezdařů na této trati se pohyboval kolem 2 hodin, absolutními vítězi se stala zahraniční posádka Nico Pauflera a Cyrille Carré, která přicestovala z Francie a Německa.

Trasy z Rožmberka určené pro plavidla jako raft, paddleboard či pramice, se zúčastnilo přes 600 závodníků, 25 km a 6 jezů nejrychleji zdolala česká posádka na závodní pramici s časem 1 hodina a 56 minut. Pro srovnání – nejpomalejší závodníci dorazili do cíle o více než tři hodiny za těmi nejlepšími. Pro všechny závodníky byl povinný přeběh přibližně za polovinou trati. Přeběh je úsek dlouhý přibližně 150 metrů a pro každého závodníka je povinný, jinak přichází okamžitá diskvalifikace ze závodu. Je to další ze speciálních částí tohoto závodu, kde zejména závodníci s těžkými loděmi prochází náročnou zkouškou odolnosti. Je to také místo, odkud vyráží žákovská část závodu, ve které se děti do 15 let mohou zúčastnit 11 kilometrového úseku.

Za přeběhem následuje neoblíbená část trasy, kde voda prakticky neteče a každý záběr stojí nesmírné úsilí. Jako poslední zkouška pak přichází etapa skrze historické centrum Českého Krumlova. Ve středu města se totiž nachází největší počet jezů, které často zamíchají s dosavadním pořadím. Pokud závodník překoná tento úsek, stačí již jen projet cílovou rovinkou. O to se letos pokusilo 1522 závodníků v 828 posádkách.
Slavnostní vyhlášení se konalo vpodvečer v pivovarské zahradě. Předcházel mu maratonský aftermovie sestříhaný ze zajímavých momentů celého dne, které zachytily drony rozmístěné po celém závodním úseku řeky. Mezi vyhlášenými se například octli i Anežka Paloudová a Josef Dostál, kteří se letos zúčastnili i Letních olympijských her v Paříži. Snoubenci si ve své kategorii K2 MIX dojeli pro 2. místo, před nimi se umístila jen britská smíšená posádka.

Maraton se rok od roku stává světoznámějším, proto byl i letos pestrou přehlídkou účastníků z celého světa. 22. ročníku se zúčastnilo okolo 30 národností. Mezi zástupci prakticky všech evropských zemí se tak účastník mohl potkat i s kanadskými, americkými, australskými, jihoafrickými nebo singapurskými závodníky. Mezi téměř 1500 účastníky samozřejmě převažovala česká národnost, závod však přilákal i mnoho Maďarů, Němců a Poláků. Své dovednosti budou moci závodníci otestovat i příští rok, konkrétně 11. října 2025.

Zobrazeno 90 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. říjen 2024 11:21
Pro psaní komentářů se přihlaste